Використання туфоаргілітів для виробництва пористих склокерамічних гранульованих матеріалів - Семеген, Р. І.; Semegen, R. I. (Lviv Politechnic Publishing House, 2019)
Досліджено можливість використання цеолітовмісних туфоаргілітів Закарпаття в шихтових складах системи “зламки скла–глина–цеоліт”. Проведено їх оптикомікроскопічні, термогравіметричні та рентгенофазові дослідження. Досліджено параметри шлікеру, умови гранулювання розроблюваних мас. Здійснено випал зразків за швидкісними режимами. Одержано легкий пористий матеріал низькотемпературного спікання.

The possibility of using zeolite-containing tufoargilites of Transcarpathia in the charge compositions of the “fracture glass–clay–zeolite” system was investigated. Their optic-microscopic, thermogravimetric and X-ray diffraction studies were conducted. Shlicker parameters, conditions of granulation of developed masses were studied. Dropped samples for high-speed modes. Light porous low-temperature sintering material was obtained.
The use of tuvoargilitis for the production of porous glass ceramic granulated materials
Keywords: туфоаргіліт; гранулювання; гранульований склокристалічний матеріал; швидкісний режим; низькотемпературне спікання; tufoargilit; granulation; granulated glass-ceramic material; speed-range mode; lowtemperature sintering