Загородня, Д. С.Петенко, І. Б.Тепла, Ю. І.Петріна, Р. О.Zahorodnia, D. S.Petenko, I. B.Tepla, Yu. I.Petrina, R. O.2024-02-092024-02-092023-02-282023-02-28Культивування Crocus sativus в умовах in vitro / Д. С. Загородня, І. Б. Петенко, Ю. І. Тепла, Р. О. Петріна // Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2023. — Том 6. — № 1. — С. 93–98.2617-7307https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/61177Зазначено, що Crocus sativus (шафран) містить біологічно активні речовини та застосовується в харчовій та косметичні промисловостях. Із збереженням рослинного різноманіття в природі використано біотехнологічний метод культури тканин та введено рослину в умови in vitro. Досліджено вплив складу середовища на ріст біомаси та одержання бульбоцибулин. Найкращі результати отримано за використання регуляторів росту бензиламінопурину (БАП) та нафтилоцтової кислоти (НОК) у кількості – 20 мкмоль/л БАП + 15 мкмоль/л НОК. Час культивування був 12 тижнів. Після пересаджування в горщики із глинистим ґрунтом проростали та зацвітали бульбоцибулини масою 2,5 г. Використання біотехнологічного методу культури тканин є економічно, екологічно вигідним та перспективним.Crocus sativus (saffron) contains biologically active substances and is used in the food and cosmetic industries. With the preservation of plant diversity in nature, the biotechnological method of tissue culture was used and the plant was introduced into in vitro conditions. The influence of the composition of the nutrient mediumon the growth of biomass and production was studied. The best results were obtained with the use of growth regulators benzylaminopurine (BAP) and naphthylacetic acid (NOK) in the amount of 20 μmol/l BAP + 15 μmol/l NOK. Cultivation time was 12 weeks. After transplanting into pots with clay soil, bulbs weighing 2.5 g sprouted and bloomed. The use of the biotechnological method of tissue culture is economically, ecologically beneficial and promising.93-98ukCrocus sativusприймочкишафранбіологічно активні речовиникультивуванняфітогормониCrocus sativussaffronbiologically active substancescultivationphytohormonesКультивування Crocus sativus в умовах in vitroCultivation for Crocus Sativa in vitroArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 20236doi.org/10.23939/ctas2023.01.093Cultivation for Crocus Sativa in vitro / D. S. Zahorodnia, I. B. Petenko, Yu. I. Tepla, R. O. Petrina // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2023. — Vol 6. — No 1. — P. 93–98.