Дослідження процесу освітлення вина - Нагурська, О. М.; Фрис, Х. О.; Гнатюк, Р. П.; Nahurska, O. M.; Frys, Kh. O.; Hnatiuk, R. P. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Здійснено зброджування сусла із місцевих сортів винограду Ізабелла і Поклінгтон з одержанням сухих виноматеріалів. Досліджено процес обробки виноматеріалів бентонітом звичайним і модифікованим з метою освітлення. В усіх зразках виноматеріалів зниження кислотності відбувається в перші дні експерименту. Після цього у разі використання звичайного бентоніту кислотність знову підвищується майже до початкового рівня. У випадку застосування модифікованого бентоніту кислотність виноматеріалів поступово знижується до кінця оброблення. Запропоновано застосовувати модифіковані зразки бентоніту в технології виробництва вина, оскільки вони не тільки освітлюють вино, але і знижують його кислотність.

Fermentation of local grape varieties Isabella and Pocklington was carried out to produce dry wine materials. The process of treatment of wine materials with ordinary bentonite and modified bentonite for clarification was studied. It was found that in all samples of wine materials, a decrease in acidity was observed in the first days of the experiment. Then, with the use of ordinary bentonite, the acidity increases almost to the original value. The acidity of wine materials when using modified bentonite systematically decreases until the end of processing. It is proposed to use modified bentonite samples in wine technology as those that, together with clarification, can also reduce the acidity of wine.
Study of the wine clarification process
Keywords: виноматеріал; червоне вино; біле вино; бентоніт; бентоніт модифі- кований; wine material; red wine; white wine; bentonite; modified bentonite