Physico-Chemical Characterization of Bioactive Mixed Ligand Complexes of Antimony with 3,5-Diarylsubstituted Pyrazolinates and O,O’-Alkylene Dithiophosphates - Singh, Kanchan Lata; Siddiqui, Afshan; Singh, Kajal; Tripathi, U. N. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Синтезовані комплекси сурми 3(2’-гідрокси-феніл)-5-(4’-заміщений феніл)піразолінат з O,O’-алкілен дитіо-фосфатом типу [Sb (C15H12N2OX)(GO2PS2)]Cl та [Sb(C15H12N2OX)2(GO2PS2)] (де GO2PS2 – депротонований O,O’-алкілен дитіофосфат; C15H12N2OX – депротонований 3(2’-гідроксифеніл)-5-(4’-заміщений феніл)піразолінат; X = –H, –CH3,–OCH3 та –Cl; G = –C(CH3)2CH2CH(CH3)–). Проведені дослідження синтезованих сполук за допомогою елементного аналізу (C, H, N, Cl і Sb), бомбардування швидкими атомами, електронних спектральних досліджень, ІЧ-спектроскопії, багатоядерного ЯМР (1Н, 13С та 31Р). На основі одержаних даних розглянуто координацію дитіофосфату та піразолінатів, а також структуру сполук. За результатами тестів in vitro встановлено, що синтезовані комплекси мають непогану антибактеріальну та протигрибкову активність. Результати досліджень деяких зразків на активність проти папайського рингпот-вірусу, показали значну антивірусну активність з інгібуванням приблизно 34,30%.

Antimony(III) complexes of 3(2’-hydroxyphenyl)-5-(4’-substituted phenyl) pyrazolinates and O,O’-alkylene dithiophosphate of the type [Sb(C15H12N2OX) (GO2PS2)]Cl and [Sb(C15H12N2OX)2(GO2PS2)] (where GO2PS2 – deprotonated O,O’-alkylene dithiophosphate; C15H12N2OX – deprotonated 3(2'-hydroxyphenyl)-5-(4’-subsitutedphenyl) pyrazolinates; X = –H,–CH3, –OCH3 and –Cl; G = –C(CH3)2CH2CH(CH3)–) have been synthesized and characterized by elemental analysis (C, H, N, Cl and Sb), molecular weight study by FAB mass, electronic spectral studies, far and mid IR, multinuclear NMR (1H,13C and 31P). On the basis of above spectral studies, coordination of dithiophosphate and pyrazolinates along with the compounds structure have been discussed tentatively. All complexes were tested for in vitro antibacterial and antifungal activity, exhibiting a very good antibacterial and antifungal activity. Few complexes were also tested for their antiviral activity against papya ringspot virus showing a significant antiviral activity with inhibition of approximately 34.30 %.
Фізико-хімічна характеристика біоактивних лігандних комплексів сурми з 3,5-діарилзаміщеними піразолінатами і О, О’-алкілен дітіофосфатами
Keywords: антибактеріальна активність; антивірусна активність; сурма(III); піразолінати; дитіофосфати; antibactirial activity; antiviral activity; antimony(III); pyrazolinates; dithiophosphates