Застосування штучних нейронних мереж для визначення координат джерела акустичного сигналу - Артемук , Сергій Ігорович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Дисертація присвячена розробленню та дослідженню способу визначення координат джерела акустичного сигналу на основі різницево-часового методу із використанням технологій комп’ютерного моделювання і машинного навчання для покращення метрологічних характеристик систем локалізації реалізованих за досліджуваним способом. The thesis paper is focused on the development and study of a method for determining the coordinates of an acoustic signal source based on the time-difference method, computer modelling and machine learning technologies to improve the metrological characteristics of localisation systems realized by the studied method.
Application of artificial neural networks to determine the coordinates of an acoustic signal source
Keywords: джерело акустичного сигналу, нейронна мережа, машинне навчання, локалізація об’єктів, пеленгація, різниця часу, акустичні сенсори, оптимізація гіперпараметрів, швидкість звуку, метрологічні характеристики, абсолютна похибка визначення координат, непевність вимірювання, метрологія 4.0, acoustic signal source, neural network, machine learning, object localtion, direction finding, time difference method, acoustic sensors, hyperparameter optimisation, sound speed, metrological characteristics, absolute measurement error, measurement uncertainty, metrology 4.0; 004.032.26:681.88)+534.88)(043.5)