Особистісні конструкти переживання газлайтингу молодими людьми - Кочетова, Каріна Сергіївна; Kochetova, Karina Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота розглядає психологічне насильство, в тому числі газлайтинг, як комплекс примусових дій, спрямованих на заподіяння емоційної шкоди. Психологічне насильство підриває психічне благополуччя через словесні образи, маніпуляції та залякування. Психологічне насильство корелює із підвищеною тривожністю, депресією та порушенням соціального функціонування у жертв, які часто вдаються до неадаптивних механізмів подолання. Дослідження визначає психологічні захисти як критичні механізми, що сприяють стійкості, поряд з рисами «Великої п'ятірки», психологічними ресурсами, резильєнтністю. В емпіричному досліджені взяли участь 104 особи. Використовуючи описову статистику, кластерний, факторний, порівняльний та кореляційний аналізи, дослідження відобразило взаємодію особистісних конструктів щодо переживання психологічного насилля.

The master's thesis examines psychological violence, including gaslighting, as a set of coercive actions aimed at causing emotional harm. Psychological violence undermines mental well- being through verbal abuse, manipulation and intimidation. Psychological violence is correlated with increased anxiety, depression and impaired social functioning in victims, who often resort to maladaptive coping mechanisms. The study identifies psychological defences as critical mechanisms that contribute to resilience, along with the Big Five traits, psychological resources, and resilience. The empirical study involved 104 people. Using descriptive statistics, cluster, factor, comparative and correlation analyses, the study reflected the interaction of personal constructs in relation to the experience of psychological violence.
Personal constructs of experiencing gaslighting among young people
Keywords: 8.053.00.01; Психологічне насильство; газлайтинг; захисні механізми; стійкість; особистісні риси; емоційне благополуччя; молодь; Psychological violence; gaslighting; defence mechanisms; resilience; personality traits; emotional well-being; youth