Створення туристичної ГІС Сумщини з використанням ГІС-технологій - Шевчук, В.; Кузик, З.; Авдасьова, Л.; Shevchuk, V.; Kuzyk, Z.; Avdasova, L. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Мета. Метою роботи є створення туристичної ГІС Сумської області з використанням картографічних матеріалів та даних ДЗ, а також розроблення нових туристичних маршрутів по Сумській області засобами сучасних геоінформаційних технологій та програмних пакетів ArcGIS, ArcGIS Online та AllTrails. Методика. Основними етапами створення туристичної ГІС Сумщини були: пошук та аналіз вхідних матеріалів, необхідних для створення туристичної ГІС; розроблення структурної блок-схеми проведення експериментальних робіт; оброблення космічних знімків, зокрема створення синтезованих зображень та використання методики Pansharpening для кращої інтерпретації об’єктів; побудова цифрової моделі рельєфу для туристичної ГІС; опрацювання картографічних матеріалів у ArcGIS; створення графічно-атрибутивної бази даних; здійснення класифікації та пошарової візуалізації даних; розроблення туристичних маршрутів засобами вебдодатків ArcGIS Online та AllTrails; аналіз створення туристичної ГІС Сумської області. Результати. В результаті здійснення досліджень: розроблено структурну схему основних етапів виконання дослідження; організовано графічно-атрибутивну базу даних з інформацією про туристичні об’єкти; створено цифрову модель рельєфу за даними SRTM Сумської області, що стала топографічною основою ГІС; засобами програмного середовища ArcGIS 10.3 створено туристичну ГІС Сумської області, яка налічує 255 туристичних об’єктів різного профілю; за допомогою вебдодатків ArcGIS Online та AllTrails розроблено п’ять автомобільних туристичних маршрутів загальною довжиною 1234 км та один пішохідний маршрут завдовжки 11 км, які проходять по території Сумщини. Наукова новизна. Новизна роботи полягає у методиці створення туристичної ГІС Сумщини, розробленні нових екскурсійних туристичних маршрутів і об’єктів, та їх візуалізації на основі використання картографічних матеріалів та космічних зображень засобами сучасних ГІС, зокрема ArcGIS 10.3, ArcGIS Online та AllTrails. Практична цінність. Результати роботи можуть використовуватись у туристичній галузі, де пріоритетне завдання – забезпечити туристів сучасними високоякісними оглядово-пізнавальними та картографічними матеріалами, серед яких як традиційні карти, картосхеми, буклети, так і цифрові карти, 3D-моделі, вебдодатки, аудіо-, відео- та віртуальні тури, які створюють із застосуванням новітніх цифрових та ГІС-технологій, а також для популяризації серед населення туристично-рекреаційного потенціалу Сумської області.

Goal. The purpose of this paper is to create a tourist GIS of the Sumy oblast using cartographic materials and remote sensing data, as well as the development of new tourist routes in the Sumy oblast by means of modern geoinformation technologies and ArcGIS, ArcGIS Online, and AllTrails software. Method. The main stages of the creation of Sumy oblast tourist GIS were: search and analysis of the of input materials, necessary for the creation of a tourist GIS; create of the structural block diagram of research works; Satellite image processing, in particular the creation of synthesized images and the use of the Pansharpening technique for a better interpretation of objects; building a digital elevation model for tourist GIS; processing of cartographic materials in ArcGIS; creation of a graphical and attributive database; classification and layer-by-layer data visualization; development of tourism routes by means of ArcGIS Online and AllTrails web applications; analysis of the created of Sumy oblast tourist GIS. Results. As a result of the research: a structural diagram of the main stages of the research has been developed; a graphical-attributive database with information about tourist objects was organized; created a digital elevation model based on SRTM data of Sumy oblast, made the topographic basis of GIS; by means of the ArcGIS 10.3 software a tourist GIS of the Sumy oblast was created, which includes 255 tourist objects of various profiles; using web applications ArcGIS Online and AllTrails, 5 automobile tourist routes with a total length of 1234 km and 1 pedestrian route 11 km long, which passthrough the territory of Sumy oblast, have been developed. Scientific novelty. The novelty of the research lies in the methodology for creating a Sumy oblast tourist GIS, the development of new excursion tourist routes and objects, and their visualization based on the use of cartographic materials and satellite images by means of modern GIS, in particular ArcGIS 10.3, ArcGIS Online and AllTrails. Practical value. The research results can be used in the tourism industry, where the priority task is to provide tourists with modern high quality overview, cognitive and cartographic materials, including traditional maps, schematic maps, booklets, and digital maps, 3D models, web applications, audio, video and virtual tours, which are created using the latest digital and GIS technologies, as well as to popularize the tourist and recreational potential of the Sumy oblast among the population.
Creation of sumy oblast tourist gis by means of gis technologies
Keywords: туризм; туристичні ГІС; туристичні маршрути; ГІС-технології; Сумська область; tourism; tourist GIS; tourist routes; GIS-technologies; Sumy Oblast; 528.94