Технологія збору картографічних даних для курортно-рекреаційної зони с. Солотвино із застосуванням ГІС - Бенца, Микола Васильович; Bentsa, Mykola Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах розвитку рекреаційного туризму, особливо в зонах із унікальними природними та лікувальними ресурсами, такими як село Солотвино, виникає потреба у високоточному зборі та обробці просторових даних. Геоінформаційні системи (ГІС) є одним із ключових інструментів для ефективного управління територіями, планування туристичної інфраструктури та збереження екологічного балансу (Gretzel, Sigala, Xiang & Koo, 2015; Jovanovic & Njegus, 2008). У дослідженні реалізовано повний цикл збору, структурування та візуалізації картографічних даних для курортно-рекреаційної зони с. Солотвино із використанням інструментів QGIS та супутникових знімків GeoEye-1 в RGB форматі. Векторизовано та візуалізовано ключові об’єкти місцевості, включаючи мінеральні джерела, соляні озера, санаторії, рекреаційні зони та об’єкти дорожньої інфраструктури (Soltesova, Iannaccone, Strba & Sidor, 2025). Теоретичну основу становить аналіз підходів до просторового моделювання територій, а також методика створення бази геоданих з урахуванням специфіки рекреаційного навантаження. Особливу увагу приділено технікам векторизації та прив’язки об’єктів, а також розробці зручного атрибутивного наповнення для користувачів системи — туристичних операторів, органів місцевого самоврядування та екологічних служб (Onencan, Meesters & Van de Walle, 2018; Wei, 2012). Об’єкт дослідження — курортно-рекреаційна зона с. Солотвино. Предмет дослідження — технологія збору та візуалізації просторових даних із використанням ГІС. Мета дослідження — опрацювати комплексну технологію збору картографічних даних для рекреаційних територій на прикладі с. Солотвино, що базується на ГІС-інструментах і відкритих джерелах даних. Отримані результати мають значну практичну цінність для розвитку сталого туризму, стратегічного планування територій і збереження природної спадщини. Створений ГІС-продукт може бути використаний як основа для інтерактивної карти, туристичних сервісів і екологічного моніторингу.

In the current context of developing recreational tourism—particularly in areas with unique natural and therapeutic resources such as the village of Solotvyno—there is a growing need for high-precision collection and processing of spatial data. Geographic Information Systems (GIS) are among the key tools for efficient territory management, tourism infrastructure planning, and maintaining ecological balance (Gretzel, Sigala, Xiang & Koo, 2015; Jovanovic & Njegus, 2008). This study implemented a complete cycle of cartographic data collection, structuring, and visualization for the resort and recreational zone of Solotvyno using QGIS tools and GeoEye-1 satellite imagery in RGB format. Key local features were vectorized and visualized, including mineral springs, salt lakes, sanatoriums, recreational areas, and transport infrastructure (Soltesova, Iannaccone, Strba & Sidor, 2025). The theoretical basis of the study is the analysis of spatial modeling approaches and the methodology for creating a geodatabase tailored to the specifics of recreational load. Particular attention is given to object vectorization and georeferencing techniques, as well as the development of user-friendly attribute data for system users, including tour operators, local authorities, and environmental services (Onencan, Meesters & Van de Walle, 2018; Wei, 2012). Object of the study: resort and recreational area of Solotvyno village. Subject of the study: technology for collecting and visualizing spatial data using GIS. Aim of the study: to develop a comprehensive technology for collecting cartographic data for recreational territories using GIS tools and open data sources, based on the example of Solotvyno. The results obtained are of significant practical value for sustainable tourism development, strategic territorial planning, and the conservation of natural heritage. The developed GIS product can serve as the basis for an interactive map, tourist services, and environmental monitoring. Keуwords: geographic information systems, QGIS, recreation, Solotvyno, cartography, tourist infrastructure.
Technology of collecting cartographic data for the resort and recreational zone of Solotvino village using GIS
Keywords: 6.193.00.00; геоінформаційні системи; QGIS; рекреація; Солотвино; картографування; туристична інфраструктура. Список літературних джерел. 1. Gretzel; U.; Sigala; M.; Xiang; Z.; & Koo; C. (2015). Smart tourism: Foundations and developments. Electronic Markets; 25(3); 179–188. https://doi.org/10.1007/s12525-015-0196-8 2. Jovanovic; V.; & Njegus; A. (2008). The application of GIS and its components in tourism. Yugoslav Journal of Operations Research; 18(2); 261–272. https://doi.org/10.2298/YJOR0802261J 3. Soltesova; M.; Iannaccone; B.; Strba; L.; & Sidor; C. (2025). Application of GIS technologies in tourism planning and sustainable development: A case study of Gelnica. ISPRS International Journal of Geo-Information; 14(3); 120. https://www.mdpi.com/2220-9964/14/3/120 4. Onencan; A.; Meesters; K.; & Van de Walle; B. (2018). Methodology for Participatory GIS Risk Mapping and Citizen Science for Solotvyno Salt Mines. Remote Sensing; 10(11); 1828. https://www.mdpi.com/2072-4292/10/11/1828 5. Wei; W. (2012). Research on the application of geographic information system in tourism management. Procedia Environmental Sciences; 12; 1104–1109. https://doi.org/10.1016/j.proenv.2012.01.320