Розвиток ресторанного бізнесу інструментами цифрового маркетингу - Хмарський, Антон Олександрович; Khmarskyi, Anton Oleksandrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У магістерській роботі досліджено особливості застосування цифрового маркетингу в ресторанному бізнесі в умовах цифрової трансформації та високої конкуренції. Актуальність теми зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій, зміною споживчої поведінки та потребою підприємств у створенні конкурентних переваг через інтеграцію інноваційних інструментів маркетингу. Об’єктом дослідження є процеси цифрової трансформації маркетингової діяльності у сфері ресторанного бізнесу. Предметом дослідження – інструменти цифрового маркетингу та їх вплив на ефективність діяльності підприємств ресторанної галузі. Метою роботи є розробка теоретико-методичних і прикладних засад застосування цифрового маркетингу для забезпечення сталого розвитку ресторанного бізнесу на прикладі діяльності ПІІ «МакДональдз Юкрейн Лтд». Для досягнення мети були поставлені такі завдання: • з’ясувати теоретичні засади застосування цифрового маркетингу у сфері ресторанного бізнесу; • проаналізувати сучасний стан і тенденції галузі в умовах цифровізації; • оцінити ефективність використання інструментів цифрового маркетингу на прикладі ПІІ «МакДональдз Юкрейн Лтд»; • запропонувати практичні рекомендації з удосконалення цифрової маркетингової стратегії підприємства; • обґрунтувати економічну ефективність запропонованих заходів. Методичну основу дослідження становлять загальнонаукові (аналіз, синтез, порівняння, індукція, дедукція) і спеціальні методи економічного аналізу 5 (коефіцієнтний аналіз, ABC-XYZ, SWOT, методи оцінки рентабельності, регресійний аналіз, методи прогнозування). У результаті дослідження запропоновано авторську модель удосконалення цифрової маркетингової стратегії підприємства із впровадженням інструментів штучного інтелекту, доповненої реальності, гейміфікації, омніканальної взаємодії та інтегрованої CRM-платформи. Проведено оцінку економічної ефективності запропонованих заходів, яка підтверджує їх доцільність (ROI – понад 140%, термін окупності – менше одного року).

This master's thesis explores the application of digital marketing in the restaurant business in the context of digital transformation and intense competition. The relevance of the topic is driven by the rapid development of digital technologies, changing consumer behavior, and the necessity for businesses to create competitive advantages through the integration of innovative marketing tools. The object of the research is the process of digital transformation of marketing activities in the restaurant industry. The subject of the research is digital marketing tools and their impact on the operational efficiency of restaurant enterprises. The purpose of the study is to develop theoretical, methodological, and applied foundations for the use of digital marketing to ensure the sustainable development of the restaurant business, based on the case of McDonald’s Ukraine Ltd. To achieve this goal, the following tasks were set: • to define the theoretical foundations of digital marketing in the restaurant business; • to analyze the current state and trends of the industry in the context of digitalization; • to evaluate the effectiveness of digital marketing tools based on the case of McDonald’s Ukraine Ltd; • to propose practical recommendations for improving the company’s digital marketing strategy; • to justify the economic efficiency of the proposed measures. The methodological framework of the study includes general scientific methods (analysis, synthesis, comparison, induction, deduction) and special methods of 7 economic analysis (coefficient analysis, ABC-XYZ, SWOT, profitability assessment, regression analysis, forecasting methods). As a result of the study, the author proposes a customized model for improving a company's digital marketing strategy, incorporating tools such as artificial intelligence, augmented reality, gamification, omnichannel interaction, and an integrated CRM platform. The economic feasibility of the proposed solutions is validated by calculations showing an ROI of over 140% and a payback period of less than one year.
Restaurant business development with digital marketing tools
Keywords: 3.051.00.00; ресторанний бізнес; цифровий маркетинг; маркетингова стратегія; CRM; інновації; McDonald’s Україна. Перелік використаних джерел: 1. Chaffey; D.; & Ellis-Chadwick; F. (2019). Digital Marketing (7th ed.). Pearson Education. 2. Kingsnorth; S. (2019). Digital Marketing Strategy: An Integrated Approach to Online Marketing. Kogan Page. 3. Tiago; M. T. P. M. B.; & Verissimo; J. M. C. (2014). Digital marketing and social media: Why bother? Business Horizons; 57(6); 703–708. https://doi.org/10.1016/j.bushor.2014.07.002 4. Kannan; P. K.; & Li; H. (2017). Digital marketing: A framework; review and research agenda. International Journal of Research in Marketing; 34(1); 22–45. https://doi.org/10.1016/j.ijresmar.2016.11.006 5. De Veirman; M.; Cauberghe; V.; & Hudders; L. (2017). Marketing through Instagram influencers: The impact of number of followers and product divergence on brand attitude. International Journal of Advertising; 36(5); 798–828. 6. Пилипчук; В. О. (2020). Цифровий маркетинг в умовах розвитку ресторанного бізнесу. Маркетинг і цифрові технології; 2(4); 34–41. 7. Боднар; І. С. (2018). Правові засади інтернет-маркетингу в Україні та ЄС. Економіка і право; 1(50); 114–118; restaurant business; digital marketing; marketing strategy; CRM; innovations; McDonald’s Ukraine