Grounds for searching the best solution for controlling the pressurized water reactor in dynamic modes when changing the controlled parameters - Петік, Тая; Ватаман, Вікторія; Беглов, Костянтин; Лисюк, Ганна; Petik, Taia; Vataman, Viktoriia; Beglov, Konstantin; Lysyuk, Anna (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Стаття присвячена розробці інформаційної технології оптимізації управління складними динамічними системами на етапі їх проектування, котра повинна реалізовувати можливості моделювання лінійних і нелінійних динамічних систем, аналізу і синтезу цих систем, їхньої оптимізації за різними критеріями якості. Задача полягає у розробці структури та елементів інформаційної технології оптимізації управління складними динамічними системами, зокрема автоматизованих систем управління. Пропонується загальна структура і функціональна модель інформаційної технології аналізу та синтезу систем управління, яка включає моделювання динамічних систем у вигляді систем диференціальних рівнянь та передавальних функцій, інтегрування систем диференціальних рівнянь, обчислення критеріїв якості систем, методи для розв’язання різних задач оптимізації, наочне представлення інформації щодо розв’язків задач оптимізації динамічних систем.

The article focused on the development of information technology for the optimization of control over complex dynamic systems at the stage of their design that should realize possibilities of modeling of linear and nonlinear dynamic systems, the analysis and synthesis of such systems, their optimization on various quality criteria. The purpose of this article is to develop the structure and elements of information technology to optimize the control of complex dynamic systems, including automated control systems. The general structure and functional model of information technology of the analysis and synthesis of control systems includes modeling of dynamic systems in the form of systems of differential equations and transfer functions, integration of systems of differential equations, calculation of system quality criteria, methods for solving various optimization tasks on solutions of optimization problems of dynamic systems is offered.
Основи пошуку найкращого рішення для управління водо-водяним ядерним реактором в динамічних режимах при зміні регульованих параметрів
Keywords: інформаційна технологія; складні динамічні системи; показник якості; парогенератор; автоматична система управління; водо-водяний ядерний реактор; information technology; dynamic system; quality index; steam generator; automatic control system; pressurized water reactor