Розвиток маркетингової діяльності Карпатського національного природного парку - Яремин, Вікторія Василівна; Yaremyn, Viktoriia Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному бізнес-середовищі успіх будь-якого господарювання визначається якістю його маркетингової діяльності та ефективністю її реалізації. В умовах жорсткого держрегулювання організації змушені адаптувати свої маркетингові підходи для привернення уваги споживачів та створення унікального споживчого досвіду [2, с. 14]. У роботі досліджено особливості розвитку маркетингової діяльності у державних природоохоронних установах на прикладі Карпатського національного природного парку. Актуальність теми зумовлена необхідністю впровадження ефективного соціально-відповідального маркетингу для забезпечення балансу між охороною природи та задоволенням зростаючих потреб рекреаційних відвідувачів. Карпатський НПП виконує природоохоронну, рекреаційну, наукову та еколого-освітню функції що вимагає впровадження системного підходу до управління маркетинговими процесами. Об’єктом дослідження є господарська діяльність Карпатського НПП. Предметом дослідження є процеси формування та реалізації маркетингової діяльності Карпатського національного природного парку, що спрямовані на задоволення потреб відвідувачів та підтримку природоохоронної місії. Метою роботи є науково-теоретичне обґрунтування та розроблення практичних рекомендацій щодо вдосконалення маркетингової діяльності неприбуткової організації Карпатського національного природного парку. Результатом роботи стали рекомендації щодо розвитку цільової маркетингової стратегії Карпатського НПП, зокрема вдосконалення туристичної інфраструктури, запровадження нового маршруту "Стежками Карпат: відчуй природу серцем", цифровізація комунікацій, підвищення задоволеності послугами та диверсифікація сувенірної продукції. Доведено доцільність 5 впровадження соціально-відповідального маркетингу для формування екологічної свідомості громадськості. Практична цінність результатів полягає у можливості їхнього використання для оптимізації маркетингової діяльності Карпатського НПП, підвищення якості туристичних послуг і розбудови позитивного іміджу установи в контексті сталого розвитку.
Development of marketing activities of the Carpathian National Nature Park
Keywords: 6.075.00.00; Карпатський національний природний парк; неприбуткова організація; соціально-відповідальний маркетинг; природоохоронна установа; туристичні послуги; сталий туризм