Аномальне термічне розширення нових змішаних кобальтитів-феритів празеодиму - Харко, О. В.; Василечко, Л. О. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Методами in situ високотемпературної порошкової дифракції високого розділення з використанням синхротронного випромінювання досліджено кристалічну структуру нових змішаних кобальтитів-феритів празеодиму PrCo1-xFexO3 в діапазоні температур 298–1173 K. Подібно до PrCoO3, у всіх зразках твердого розчину PrCo1-xFexO3 виявлені аномалії термічного розширення, які, очевидно, пов’язані із переходами іонів Co3+ до вищих спінових станів. Встановлено вплив катіонного заміщення на структурні та термічні параметри системи PrCoO3–PrFeO3. Crystal structure of new mixed praseodymium cobaltites-ferrites PrCo1-xFexO3 has been investigated in the temperature range of 298–1173 K by means of in situ high-resolution powder diffraction technique applying synchrotron radiation. Similar to PrCoO3, all PrCo1-xFexO3 samples show anomalies in thermal expansion, which are evidently associated with partial transitions of Co3+ ions to the higher spin states. The influence of cation substitution on the structural and thermal parameters of the PrCoO3–PrFeO3 systemhas been established.
Аnomalous thermal expansion of newmixed praseodymium cobaltites-ferrites
Keywords: змішані кобальтити-ферити; кристалічна структура; тверді розчини; термічне розширення; спінові переходи; mixed cobaltites-ferrites; solid solutions; crystal structure; thermal expansion; spin transitions