Construction of a velocity model of shear wave for complexly structured geological medium using neural network (by example of data of the South Saspian basin) - Агаєв, Х. Б.; Кулієв, Р. Г.; Якубова, Ш. З.; Aghayev, Kh. B.; Kuliyev, R. H.; Yaqubova, Sh. Z. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Мета. Розроблення методу прогнозування дво(три)вимірної швидкісної моделі середовища поперечної хвилі. Досліджено складноструктурне геологічне середовище на основі геофізичних і геологічних даних із застосуванням штучної нейронної мережі. Метод передбачає побудову та використання моделей середовища за даними геофізичних досліджень свердловин, сейсморозвідки та інших наземних геофізичних методів. На відміну від існуючих методів, у пропонованому використовують також додаткові дані про середовище: про термодинамічний стан середовища, стратиграфічну приуроченість відкладень, літологію порід, розподіл кластерів даних, фізичні властивості середовища тощо. Згідно з методом, спочатку будують одновимірні моделі за різними властивостями середовища на основі даних комплексу геофізичних досліджень свердловин. Потім за сукупністю моделей нейронну мережу вивчають для прогнозування швидкості поперечної хвилі, відтак будують дво(три)вимірні моделі середовища за результатами наземних геофізичних досліджень. З використанням сукупності цих моделей прогнозують дво(три)вимірну швидкісну модель поперечної хвилі. Результати. Із застосуванням методу спрогнозовано швидкісну модель поперечної хвилі для складноструктурного геологічного середовища Південно-Каспійського басейну. Наукова новизна. Збільшенням кількості типів використаних даних забезпечується підвищення точності прогнозування моделі середовища. Практична цінність. Підвищення ефективності сейсморозвідки під час визначення нафтогазонасиченості, пружного геодинамічного стану та інших фізичних властивостей геологічного середовища.

Object. Development of a method for predicting a two-three dimensional velocity model of a medium by using a shear wave. Complexly structured geological medium is studied on the basis of geophysical and geological data using an artificial neural network. Method. It provides the construction and use of medium models according to geophysical well logging data and other terrestrial geophysical methods. In contrast to existing methods, the proposed method also uses additional data on the medium. They include the thermodynamic state of the medium, stratigraphic confinement of deposits, rock lithology, distribution of data clusters, physical properties of the medium etc. According to the method, one-dimensional models are first constructed on various properties of the medium based on data of complex of well logging. Then, the neural network is studied to predict the shear wave velocity on a set of models. Subsequently, two-three-dimensional models of the medium are constructed according to the results of terresterial geophysical studies. Two-three dimensional velocity model of a shear wave is predicted by using a complex of these models studied by a neural network. Results. Velocity model of shear wave is predicted for complexly structured geological medium of the South Caspian Basin using the method. Scientific novelty. It is possible to increase the accuracy and resolution of prediction the medium model by increasing the number of types of data used. Practical value. Improving the efficiency of seismic exploration in determining oil and gas saturation, elastic geodynamic state and other physical properties of the geological medium.
Побудова швидкісної моделі поперечної хвилі для складноструктурного геологічного середовища з використанням нейронної мережі (на прикладі даних Південно-Каспійського басейну)
Keywords: сейсмічна розвідка; хвиля тиску і зсуву; сейсмічна швидкість; середня модель; передбачення; нейронна мережа; seismic exploration; pressure and shear wave; seismic velocity; medium model; prediction; neural network; 550.8.056