Розроблення інформаційної системи прогнозування прибутків компанії - Димарчук, Данило Володимирович; Dymarchuk, Danylo Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню і реалізації методів прогнозування прибутків компанії, а саме метод індексу сезонності і метод декомпозиції часового ряду [1]. У першому розділі описано предметну область, описано поняття прогнозування прибутків підприємтва та фактори, що впливають на точність розрахунку. Також передбачено можливих користувачів даної системи та обґрунтовано тему бакалаврської кваліфікаційної роботи У другому розділі проаналізовано якими засобами можна реалізувати систему. Згідно з цим було обрано мову програмування Python [2] та веб фреймворк Flask [3]. Інтерфейс реалізовано за допомогою HTML [4], CSS [5], JavaScript [6]. У третьому розділі проведено проектування та реалізацію системи, А саме розроблено вимоги до системи і функціонально-логічну і структурну схеми. Також представлено кінцевий продукт. Система призначена для аналізу даних на основі збору статистики про прибутки компанії за минулі роки. Об’єкт дослідження – користувач веб-сайту, який хоче спрогнозувати прибутки компанії. Предмет дослідження – аналіз даних на основі інформації про прибутки компанії за минулі роки. Мета дослідження: метою роботи було розробити інформаційну систему і порівняти методи для прогнозування прибутків компанії. Результат: розроблено онлайн сервіс і порівняно методи для прогнозування прибутків компанії, реалізовано весь функціонал, а саме ввід даних за 3 роки, прогноз обома методами, очистка полів вводу і відображення результатів графічно.ДЕКОМПОЗИЦІЯ, СЕЗОННІСТЬ

The bachelor’s thesis is devoted to the research and implementation of methods for forecasting company profits, namely the seasonality index method and time series decomposition method [1]. In the first chapter, the subject area is depicted, the concept of profit forecasting and factors which affects the accuracy of the calculation are described. Also, possible users of this program are foreseen and the topic of bachelor’s thesis is justified. The second section analyzes the means by which the system can be implemented. Accordingly, the Python programming language [2] and the Flask web framework [3] were chosen. The interface was implemented by HTML [4], CSS [5], JavaScript [6]. In the third section, the system design and implementation were carried out. Namely, the system requirements and the functional-logical and structural diagram were developed. The final product is also presented. The system is designed to analyze data, based on the collection of statistics of the company's profits for past years. The object of the study is a website user, who wants to forecast the company's profits The subject of the research is data analysis based on information on the company's profits for past years The purpose of the study: the purpose of the work was to develop an information system and compare methods for forecasting company profits Results: an online service was developed and methods for forecasting company profits were compared, all functionality was implemented, namely data entry for 3 years, forecasting by both methods, cleaning of input fields and displaying results graphically.
Development of an information system for company profit forecasting
Keywords: 6.122.00.00; – ПРОГНОЗУВАННЯ; ВЕБ-СЕРВІС; ПРИБУТКИ; – WEB SERVICE; FORECASTING; PROFITS; DECOMPOSITION; SEASONALITY