Розроблення приводу складального автомата - Будзин, Олександр Васильович; Budzyn, Oleksandr Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота містить пояснювальну записку та графічну частину. Поясню-вальна записка складається зі вступу, технологічної, конструкторської час-тин, додатків з: економічною частиною, охороною праці та специфікаціями до графічної частини. У технологічній частині роботи розглянуті загальні положення авто-матичного складання деталей. Технологічний процес автоматичного скла-дання включає наступні взаємопов’язані технологічні переходи, які послі-довно виконуються: завантаження деталей в завантажувальні пристрої з наступним їх переміщенням до позиції складання з одночасним їх орієнту-ванням; базування деталей та відносна їх орієнтація; здійснення складання деталей; операції контролю в процесі автоматичного складання; розванта-ження складеного пристрою з позиції по завершенню складання. Приве-дені типові схеми автоматичних та напівавтоматичних складальних агрега-тів. Описана конструкція вузла щілинного розпилювача, який підлягає автоматичному складанню. Він складається з поліетиленового корпусу та керамічного щілинного розпилювача, які повинні складатися методом за-пресовування з взаємною орієнтацією. Розроблений машинний технологі-чний процес складання щілинного розпилювача, який диференційований на окремі технологічні операції: завантаження керамічного сопла; конт-роль його наявності в гнізді складальної оправки; завантаження корпусу розпилювача; контроль його наявності в гнізді складальної оправки; взає-моорієнтація деталей з наступним складанням (запресовуванням) розпи-лювача: скидання складених щілинних розпилювачів в приймальну тару (розвантаження). В результаті даної диференціації техпроцесу складання приймаємо для реалізації восьмипозиційну карусельну машину періодичної дії з пос-лідовним агрегатуванням з транспортним органом у вигляді каруселі при-водом від мальтійського механізму. У конструкторській частині приведено опис конструкції та принципу дії автомата складання щілинних розпилювачів, розрахунок кінематичної схеми машини, описана пневматична схема автомата. Проведений розра-хунок потужності приводу каруселі та автомата, розрахований мальтійсь-кий механізм приводу каруселі, пневмоциліндр запресовування сопла [1] та геометричні параметри черв’ячної передачі приводу каруселі складаль-ного автомата [2]. Графічна частина бакалаврської роботи включає чотири аркуші фо-рмату А1. На них представлені кінематична схема автомата складання, за-гальний вид, складальні креслення приводу автомата складання, робочі креслення двох деталей. В економічній частині визначена економічність машини для у виго-товленні та експлуатації, визначена доцільність його розробки. В розділі «Охорона праці» розроблені заходи по покращенню робо-ти автомата складання щілинних розпилювачів з точки зору техніки безпе-ки.

The work contains an explanatory note and a graphic part. The explanato-ry note consists of an introduction, technological, design parts, appendices with: economic part, labor protection and specifications for the graphic part. The technological part of the work considers the general provisions of automatic assembly of parts. The technological process of automatic assembly includes the following interrelated technological transitions, which are sequentially performed: loading parts into loading devices with their subsequent movement to the assembly position with simultaneous orientation of them; basing of parts and their relative orientation; assembly of parts; control operations in the process of automatic assembly; unloading of the assembled device from the position after assembly is completed. Typical schemes of automatic and semi-automatic assembly units are given. The design of the slot sprayer assembly, which is subject to automatic assembly, is described. It consists of a polyethylene body and a ceramic slot sprayer, which must be assembled by the pressing method with mutual orientation. A machine technological process for assembling a slot sprayer has been developed, which is differentiated into separate technological operations: loading a ceramic nozzle; checking its presence in the nest of the assembly mandrel; loading the sprayer body; checking its presence in the nest of the assembly mandrel; mutual orientation of parts with subsequent assembly (pressing) of the sprayer: dumping the assembled slot sprayers into the receiving container (unloading). As a result of this differentiation of the assembly process, we adopt for implementation an eight-position carousel machine of periodic action with sequential aggregation with a transport body in the form of a carousel driven by a Maltese mechanism. The design part describes the design and principle of operation of the slot spray assembly machine, calculates the kinematic scheme of the machine, and describes the pneumatic scheme of the machine. The power of the carousel drive and the machine is calculated, the Maltese mechanism of the carousel drive, the nozzle pressing pneumatic cylinder [1] and the geometric parameters of the worm gear of the carousel drive of the assembly machine [2] are calculated. The graphic part of the bachelor's work includes four sheets of A1 format. They present the kinematic scheme of the assembly machine, the general view, assembly drawings of the assembly machine drive, and working drawings of two parts. In the economic part, the efficiency of the machine for manufacturing and operation is determined, the feasibility of its development is determined. In the section "Occupational safety" measures are developed to improve the operation of the slot sprayer assembly machine from the point of view of safety technology.
Development of an assembly automatic machine drive
Keywords: 6.133.00.00; – розпилювач; щілинний; складання; автомат; привід; роз-рахунок; економіка; безпека; - sprayer; slot; assembly; machine; drive; calculation; economy; safety