Історіографічні дослідження проблеми девіантної поведінки: тенденції та напрямки - Гарасимів, Т. З. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
У статті проаналізовано наукові праці вітчизняних та зарубіжних науковців, присвячені історіографії девіантної поведінки особистості. Розглянуто основні теоретико-методологічні підходи, що сформувалися в рамках сучасної історіографії щодо вивчення проблеми. Визначено тематичне спрямування робіт, їхні характерні риси та особливості, виокремлено загальні тенденції дослідження девіантної поведінки. Розкрито найактуальніші на сучасному етапі розвитку науки методи вивчення означеної проблеми. В статье проанализированы научные труды отечественных и зарубежных ученых, посвященные историографии девиантного поведения личности. Рассмотрены основные теоретико-методологические подходы, сформировавшиеся в рамках современной историографии по изучению проблемы. Определены тематическое направление работ, их характерные черты и особенности, выделены общие тенденции исследования девиантного поведения. Раскрыто актуальные на современном этапе развития науки методы изучения этой проблемы. The article analyzes the scientific work of domestic and foreign scholars dedicated to the historiography of deviant behavior of the individual. The main theoretical and methodological approaches that have emerged as part of modern historiography to study the problem. Defined thematic orientation work, their characteristics and features, singled out the overall trends research deviant behavior. Exposed the most topical at the present stage of science methods of studying the abovementioned issues.
Историографические исследования проблемы девиантного поведения: тенденции и направления
Historiography research problems of deviant behavior: trends and directions
Keywords: історіографія; девіантна поведінка; особистість; підхід; метод; девіація; свідомість; историография; девиантное поведение; личность; подход; метод; девиация; сознание; historiography; deviant behavior; personality; approach; method; deviation; consciousness