Вплив релігійних організацій на вирішення міжнародно-правових проблем в умовах глобалізаціЇ - Гарасимів, Тарас; Harasymiv, Taras (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті розкрито механізми впливу релігійних організацій на міжнародні відносини та динаміку їх впливу на вирішення міжнародно-правових проблем в умовах глобалізації. В умовах глобалізації світових процесів й зростання тенденцій до взаємозалежності в міжнародних відносинах релігія виступає оптимальним модусом самоідентифікації окремих країн, міждержавних об’єднань і спілок. Нині простежуємо, зростання кількості міжнародних релігійних організацій і фондів, релігійних партій і рухів, функціонування і діяльність яких має міжнародний характер. Релігійні організації розробляють та ухвалюють свої міжнародні угоди, які, зазвичай, не мають нормативно-правової природи, однак враховуються світовою спільнотою та державами під час вироблення нових міжнародно-правових стандартів із питань релігії. Відзначено, що християнський вплив позначається на перспективі еволюційного руху міжнародної правової системи та забезпеченні її стабільності. Так, гуманізація правових систем держав через заборону смертної кари, відмову від жорстоких покарань і таких, що принижують людську гідність, пом’якшення умов відбування покарань, розширення діапазону соціальних прав людини має чітко виражене християнське забарвлення. Вплив релігійних організацій на міжнародне право простежується на різних рівнях його існування та становлення. Релігійний чинник впливає і на розвиток права як нормативного регулятора, а також як форми суспільної та індивідуальної свідомості, модусу духовного розвитку. Доведено, що релігійні доктрини сучасності виступають важливим чинником, що обумовлює як специфіку політичного процесу окремої держави, так і тенденції міжнародного життя. Останнє дає підставу стверджувати про те, що не зважаючи на те, що відбувається процес модернізації релігійних організацій, і в XXI столітті вони продовжуватимуть визначати характер міжнародних відносин майбутнього.

The article reveals the mechanisms of influence of religious organizations on international relations and the dynamics of their influence on the solution of international legal problems in the conditions of globalization. In the conditions of globalization of world processes and growing tendencies towards interdependence in international relations, religion acts as an optimal mode of self-identification of individual countries, interstate associations and unions. Currently, we are observing the growth of the number of international religious organizations and foundations, religious parties and movements whose functioning and activities are of an international nature. Religious organizations develop and adopt their international agreements, which usually do not have a normative legal nature, but are taken into account by the world community and states during the development of new international legal standards on matters of religion. It was noted that the Christian influence affects the perspective of the evolutionary movement of the international legal system and ensuring its stability. Thus, the humanization of the legal systems of states through the prohibition of the death penalty, the rejection of cruel punishments and those that degrade human dignity, the softening of the conditions for serving punishments, and the expansion of the range of human social rights have a clearly expressed Christian color. The influence of religious organizations on international law can be traced at various levels of its existence and formation. The religious factor affects the development of law as a normative regulator, as well as a form of social and individual consciousness, a mode of spiritual development. It has been proven that modern religious doctrines are an important factor that determines both the specifics of the political process of an individual state and the trends of international life. The latter gives reason to assert that despite the fact that the process of modernization of religious organizations is taking place, in the 21st century they will continue to determine the nature of international relations in the future.
The influence of religious organizations on the solution of international legal problems in globalization
Keywords: релігія; держава; громадянське суспільство; релігійні організації; взаємодія; міжнародні відносини; права людини; правовідносини; правова система; religion; state; civil society; religious organizations; interaction; international relations; human rights; legal relations; legal system; 340.1