A new Lattice Boltzmann method for a Gray–Scott based model applied to image restoration and contrast enhancement - Ала, Х.; Ала, Н. Е.; Акель, Ф.; Лефрайх, Х.; Alaa, H.; Alaa, N. E.; Aqel, F.; Lefraich, H. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Мета цієї роботи — запропонувати новий чисельний підхід до відновлення зображення та покращення його контрасту на основі реакційно-дифузійної моделі (модель Грея–Скотта). Для видалення шумів використовується методика граткових рівнянь Больцмана. Зазвичай вона використовується в експериментах з гідродинаміки. Оскільки рух пікселів можна порівняти з рухом рідини, представлена методика демонструє хорошу продуктивність при обробці зашумлених зображень. Ефективність та продуктивність запропонованого алгоритму перевірено на кількох чисельних експериментах.

The aim of this work is to propose a new numerical approach to image restoration and contrast enhancement based on a reaction-diffusion model (Gray–Scott model). For noise removal, a Lattice Boltzmann technique is used. This method is usually used in fluid dynamics experiments. Since pixels motion can be compared to fluids motion, the presented technique also indicates a good performance in processing noisy images. The efficiency and performance of the proposed algorithm are verified by several numerical experiments.
Новий метод граткових рівнянь Больцмана для базової моделі Грея–Скотта, застосований для відновлення зображень та покращення їхнього контрасту
Keywords: відновлення зображення; метод граткових рівнянь Больцмана; модель Грея—Скотта; реакція–дифузія; покращення контрасту; схема D2Q9; схема D2Q5; image restoration; Lattice Boltzmann method; Gray–Scott model; reaction–diffusion; contrast enhancement; D2Q9 scheme; D2Q5 scheme