Інформаційна система автоматизації роботи салону краси - Добош, Юлія Олександрівна; Dobosh, Yuliia Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Автоматизація роботи салону краси є важливим інструментом для підвищення їхньої ефективності та конкурентоспроможності. В Україні ринок салонів краси стрімко розвивається, однак доступні інформаційні системи часто є дорогими або не адаптованими до потреб малих закладів [1]. Системи автоматизації дозволяють скоротити час на адміністративні задачі на 20–30%, оптимізуючи управління записами, розкладом і фінансами [2]. Об’єкт дослідження – процеси автоматизації роботи салону краси, включаючи запис клієнтів, облік послуг, управління розкладом і комунікацію з клієнтами. Предмет дослідження – інформаційна система як інструмент автоматизації процесів салону краси, її структура та функціонал. Мета дослідження: розробити інформаційну систему «Paradis» для автоматизації роботи салону краси, яка забезпечує модульну структуру, простоту впровадження та адаптацію до потреб українського ринку. Дослідження охоплювало аналіз предметної області, який виявив рутинність адміністративних процесів і брак зручних інструментів для онлайн-запису [3]. Процес розробки системи включав використання методів системного аналізу, зокрема діаграм потоків даних (DFD) та ER діаграми [5]. DF діаграми допомогли структурувати основні процеси, такі як авторизація, управління записами, обробка відгуків і перегляд інформації, а ER діаграми визначили зв’язки між сутностями (клієнти, майстри, послуги, записи). Для реалізації системи обрано стек технологій Python, Django, Jinja та SQLite3 через їхню гнучкість і доступність. Python забезпечує швидкість розробки та легкість масштабування, Django – надійний фреймворк для створення вебдодатків із вбудованим адмін-інтерфейсом, Jinja – зручне шаблонування сторінок, а SQLite3 – легка база даних для малих проєктів. Система «Paradis» включає чотири ключові модулі: авторизація, управління записами, обробка відгуків і чат-бот. Модуль авторизації забезпечує безпечний вхід для клієнтів, майстрів і адміністраторів, використовуючи хешування паролів (bcrypt). Управління записами дозволяє клієнтам створювати записи, майстрам – переглядати розклад, а адміністраторам – підтверджувати, редагувати або видаляти записи. Модуль обробки відгуків дає змогу клієнтам залишати відгуки, які модеруються адміністратором. Чат-бот, побудований на основі моделі facebook/bart-large-mnli, допомагає клієнтам обрати послуги, аналізуючи їхні запити та пропонуючи персоналізовані рекомендації. Для оцінки працездатності системи проведено тестування на контрольному прикладі. Клієнт увійшов у систему, створив запис, обравши майстра та час, після чого адміністратор підтвердив запис через адмін-панель. Майстер отримав сповіщення про новий запис у своєму розкладі, а клієнт залишив відгук про послугу, який був опублікований після модерації. Тестування показало, що система працює стабільно. Результати дослідження презентовано на VIII Міжнародній студентській науковій конференції (Дніпро, 2025), де вони отримали схвальні відгуки за практичну цінність і зручність інтерфейсу. Система «Paradis» має потенціал для використання в малих і середніх салонах краси, оскільки вона є економічно вигідною альтернативою комерційним рішенням, таким як G.Bar [4]. Вона забезпечує автоматизацію рутинних задач, знижуючи навантаження на персонал, і підвищує рівень задоволення клієнтів завдяки зручному онлайн-запису та рекомендаціям від чат-бота. У перспективі планується додати інтеграцію з платіжними системами, модуль аналітики для оцінки фінансових показників і мобільний додаток для клієнтів. Розробка також може бути адаптована для інших сфер малого бізнесу, наприклад, перукарень або масажних салонів, шляхом модифікації модулів під їхні потреби.

Automation of beauty salon management is a crucial tool for enhancing their efficiency and competitiveness. In Ukraine, the beauty salon market is rapidly growing; however, available information systems are often expensive or not tailored to the needs of small establishments [1]. Automation systems can reduce the time spent on administrative tasks by 20–30%, optimizing the management of bookings, schedules, and finances [2]. The object of the study is the management processes of a beauty salon, including client bookings, service accounting, schedule management, and communication with clients. The subject of the study is an information system as a tool for automating beauty salon processes, focusing on its structure and functionality. The aim of the research is to develop the "Paradis" information system for automating beauty salon management, ensuring a modular structure, ease of implementation, and adaptation to the needs of the Ukrainian market. The research involved an analysis of the domain, which revealed the routine nature of administrative processes and a lack of convenient tools for online booking [3]. For the system development, methods of systems analysis were used, particularly data flow diagrams (DFD) and Entity-Relationship Diagrams (ERD) [5]. DFDs helped structure the main processes, such as authorization, booking management, feedback processing, and information viewing, while ERDs defined relationships between entities (clients, masters, services, bookings). The technology stack chosen for the system implementation includes Python, Django, Jinja, and SQLite3 due to their flexibility and accessibility. Python ensures fast development and scalability, Django provides a reliable framework for web applications with a built-in admin interface, Jinja enables convenient page templating, and SQLite3 serves as a lightweight database for small projects. The "Paradis" system comprises four key modules: authorization, booking management, feedback processing, and a chatbot. The authorization module ensures secure login for clients, masters, and administrators using password hashing (bcrypt). The booking management module allows clients to create bookings, masters to view schedules, and administrators to confirm, edit, or delete bookings. The feedback processing module enables clients to leave reviews, which are moderated by the administrator. The chatbot, built on the facebook/bart-large-mnli model, assists clients in selecting services by analyzing their requests and offering personalized recommendations. To evaluate the system's performance, a test case was conducted. A client logged into the system, created a booking by selecting a master and time, after which the administrator confirmed the booking via the admin panel. The master received a notification about the new booking in their schedule, and the client left a review of the service, which was published after moderation. The testing demonstrated that the system operates reliably. The research results were presented at the VIII International Student Scientific Conference (Dnipro, 2025), where they received positive feedback for their practical value and user-friendly interface. The "Paradis" system has the potential for use in small and medium-sized beauty salons, as it offers a cost-effective alternative to commercial solutions like G.Bar [4]. It streamlines everyday tasks, reduces the staff's workload, and enhances client satisfaction through convenient online booking and chatbot recommendations. Future plans include integrating payment systems, adding an analytics module for financial performance evaluation, and developing a mobile app for clients. The system can also be adapted for other small business sectors, such as hairdressers or massage parlors, by modifying its modules to meet their specific needs.
Information system for automating the work of a beauty salon
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; салон краси; автоматизація; Python; Django; чат-бот; information system; beauty salon; automation; Python; Django; chatbot