Aналіз безпеки сучасних протоколів захисту мереж Wi-Fi: оцінка стійкості протоколу WPA3 під атаки на базі утіліти Dragonblood - Михайлова, О. О.; Стефанків, А. В.; Наконечний, Т. І.; Mykhaylova, O.; Stefankiv, A.; Nakonechnyi, Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
В умовах постійного розвитку інформаційних технологій та щораз більшої загрози кібератак безпека бездротових мереж Wi-Fi набуває особливої актуальності. Метою статті є глибокий аналіз сучасних протоколів захисту Wi-Fi, таких як WPA2, WPA3 та OWE, з акцентом на їхні сильні та слабкі сторони у контексті забезпечення безпеки мережі перед найбільш розповсюдженими типами атак. У цій роботі детально розглянуто загрози безпеці бездротових мереж, зокрема атаки “людина посередині”, фішинг Wi-Fi точок доступу та експлойти, спрямовані на конк- ретні механізми захисту. Важливою частиною дослідження є опис методик випробувань, використання інструментів для проведення атак, таких як Aircrack-ng та Wireshark, і детальний аналіз отриманих результатів. Основна суть роботи полягає у детальному аналізі безпеки протоколу WPA3, застосовуючи утиліти Dragonblood для виявлення можливих вразливостей у його реалізації. Завдяки проведенню цілеспрямованих атак та симуляціям, що імітують реальні кібератаки, ця робота має на меті виявити потенційні шляхи несанкціонованого проникнення в захищені бездротові мережі, що використовують WPA3. Це дає можли- вість оцінити ефективність механізмів шифрування та аутентифікації, які використову- ються у межах цього стандарту, і розробити рекомендації для підвищення рівня безпеки інформаційних систем. У процесі дослідження проведено практичні експерименти з модифікації коду сервера безпровідних точок доступу, а також проаналізовано дані, отримані за допомогою програми Wireshark для оцінки впливу атак на функціональність мережі. Результати роботи підкреслюють потребу постійного вдосконалення технологій захисту Wi-Fi для забезпечення надійної безпеки в умовах щораз більших кіберзагроз.

With the constant development of information technology and the growing threat of cyber attacks, the security of Wi-Fi wireless networks is of particular relevance. This article aims to provide an in-depth analysis of modernWi-Fi security protocols such asWPA2, WPA3, and OWE, focusing on their strengths and weaknesses in securing the network against the most common types of attacks. This paper looks at wireless network security threats, including man-in-the-middle attacks, Wi-Fi access point phishing, and exploits that target specific security mechanisms. An important part of the research is a description of test methods, attack tools such as Aircrack-ng and Wireshark, and a detailed analysis of the results obtained. This work focuses on a detailed security analysis of the WPA3 protocol, using Dragonblood utilities to identify possible vulnerabilities in its implementation. Through targeted attacks and simulations that mimic real-world cyberattacks, the goal is to identify potential breaches of secure wireless networks using WPA3. This allows us to evaluate the effectiveness of the encryption and authentication mechanisms used within the framework of this standard and develop recommendations for increasing the level of security of information systems. During the study, practical experiments will be conducted to modify the code of the wireless access point server, and data obtained using the Wireshark program will be analyzed to assess the impact of attacks on the functionality of the network. The results of the work highlight the need for continuous improvements in Wi-Fi security technologies to provide reliable security in the face of growing cyber threats.
Security analysis of modern Wi-Fi network protection protocols: assessment of WPA3 protocol resistance during attacks based on dragonblood utility
Keywords: бездротові мережі; протоколи захисту; Wi-Fi; WPA2; WPA3; методи захисту; безпека інформаційних систем; аналіз вразливостей; мережеві компоненти; шифрування даних; VPN; Wireless networks; Wi-Fi security protocols; WPA2; WPA3; attacks on Wi-Fi; methods of protecting against attacks; information system security; vulnerability analysis; attack tools; increasing the level of security; user education; network component software; data encryption; VPN; 004.75; 004.8