JayanudinFahrurrozi, MohammadWirawan, Sang KompiangRochmadi2024-01-092024-01-092021-03-162021-03-16The Development, Evaluation, and Antioxidant Activity Analysis of Chitosan Microcapsules Containing Red Ginger Oleoresin with Sodium Tripolyphosphate Prepared by Emulsion Cross-linking Technique / Jayanudin, Mohammad Fahrurrozi, Sang Kompiang Wirawan, Rochmadi // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2021. — Vol 15. — No 1. — P. 40–46.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/60704З використанням методу емульсійного зшивання приготовлено хітозанові капсули живиці червоного імбирю з триполіфосфатом натрію (ТПН) як зшиваючого агента. Визначено вплив концентрації хітозану та ТПН, а також величини рН на ефективність інкапсуляції, розмір частинок та властивості мікрокапсул хітозану. Визначено антиоксидантну активність мікрокапсул. Показано, що мікрокапсули можуть бути успішно одержані, не зважаючи на негладку поверхню.In this study, chitosan-based carrier of red ginger oleoresin was prepared using the emulsion cross-linking technique with sodium tripolyphosphate (TPP) as a cross-linking agent. The effect of chitosan and TPP concentration, as well as pH on the encapsulation efficiency, particle size and characterization of chitosan microcapsule was determined. The antioxidant activity of microcapsules was analyzed. Chitosan microcapsules containing red ginger oleoresin were produced although with non-smooth surfaces.40-46enантиоксидаційна активністьживиця червоного імбирумікрокапсула хітозануемульсійне зшиваннятриполіфосфат натріюantioxidant activityred ginger oleoresinchitosan microcapsuleemulsion cross-linkingsodium tripolyphosphateThe Development, Evaluation, and Antioxidant Activity Analysis of Chitosan Microcapsules Containing Red Ginger Oleoresin with Sodium Tripolyphosphate Prepared by Emulsion Cross-linking TechniqueОдержання, характеристика та антиоксидаційна активність хітозанових мікрокапсул з живицею червоного імбірю та триполіфосфатом натрію, приготовлених методом емульсійного зшиванняArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 2021© Jayanudin, Fahrurrozi M., Wirawan S., Rochmadi, 20217doi.org/10.23939/chcht15.01.040The Development, Evaluation, and Antioxidant Activity Analysis of Chitosan Microcapsules Containing Red Ginger Oleoresin with Sodium Tripolyphosphate Prepared by Emulsion Cross-linking Technique / Jayanudin, Mohammad Fahrurrozi, Sang Kompiang Wirawan, Rochmadi // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2021. — Vol 15. — No 1. — P. 40–46.