Інформаційна система створення звітів навчального закладу - Гула, Володимир Миколайович; Hula, Volodymyr Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У цій кваліфікаційній роботі представлено розробку інформаційної системи для автоматизованого створення звітів у навчальному закладі з використанням штучного інтелекту. Система дозволяє формувати звіти на основі текстових запитів природною мовою, що значно знижує технічний бар’єр для користувача і спрощує роботу з навчальними даними. Основна ідея полягає у трансформації природномовних інструкцій у структуровані SQL-запити за допомогою OpenAI API. Це дає змогу обійти потребу в знаннях SQL, логіці зв’язків між таблицями та принципах запитів до реляційної бази даних. Користувач формує запит у чат-інтерфейсі, отримує результат у вигляді табличного звіту та, за потреби, може експортувати його у формат CSV для подальшого аналізу або звітності. Система реалізована у вигляді трирівневого веб-застосунку з використанням таких технологій: • Angular — для створення динамічного користувацького інтерфейсу; • .NET Core — для реалізації серверної логіки та обробки запитів; • SQL Server — як платформа для зберігання структурованих навчальних даних; • OpenAI GPT-4o — для обробки природної мови і генерації SQL. Функціональність системи включає: • чат-бот, що веде діалог з користувачем і допомагає формувати уточнені запити; • динамічну таблицю для відображення результатів із підтримкою фільтрації, сортування та пагінації; • експорт звітів у CSV безпосередньо на клієнтській стороні. В результаті дослідження створено практичну реалізацію програмного продукту, здатного автоматизувати рутинні процеси, пов’язані зі звітністю, а також покращити ефективність управлінських і аналітичних рішень у закладах освіти. Розробка демонструє сучасний підхід до інтеграції штучного інтелекту в освітнє середовище та може слугувати основою для подальшого розвитку подібних систем у сфері адміністративної аналітики, електронної документації та персоналізованого навчального аналізу.

This bachelor’s thesis presents the development of an information system for the automated generation of reports in an educational institution using artificial intelligence. The system allows users to create reports based on natural language queries, significantly lowering the technical barrier and simplifying interaction with academic data. The core idea is to transform human-language instructions into structured SQL queries via the OpenAI API. This eliminates the need for users to understand SQL syntax, database structure, or table relationships. Users can interact with a chatbot interface, receive tabular results in response to their request, and export the data to CSV format for further analysis or reporting. The system is implemented as a three-tier web application using the following technologies: • Angular — for building a dynamic user interface; • .NET Core — for implementing server-side logic and API handling; • SQL Server — as the platform for storing structured educational data; • OpenAI GPT-4o — for natural language understanding and SQL generation. The functionality includes: • a chatbot that interacts with the user and guides the process of refining queries; • a dynamic table for displaying results with filtering, sorting, and pagination; • client-side CSV export functionality. As a result, the project delivers a fully functional software solution capable of automating routine reporting processes while improving the efficiency of analytical and administrative decisions in educational institutions. The system demonstrates a modern approach to integrating artificial intelligence into educational environments and can serve as a foundation for future systems in administrative analytics, electronic documentation, and personalized educational data analysis.
Information system for creating reports of an educational institution
Keywords: 6.126.00.01