Побудова шумових полів заданої інтенсивності та способи їхнього використання у тестових зображеннях - Дмитрів, Г. Р.; Камінський, Р. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Наведено методи і результати побудови та використання шумових полів із заданими характеристиками і шкалою градацій інтенсивності елементів шуму. На основі таких полів створюють зображення-тести для оцінювання ефективності систем опрацювання візуальної інформації, наданої на моніторі. Contain the method and results of construction and use noise fields with certain characteristics and elements of scale gradations of intensity noise. Based on these field tests provide images for evaluating the effectiveness of systems of processing visual information provided on the monitor.
Keywords: зображення-тести; шкала градацій; шумові поля; інтенсивність шуму; системи розпізнавання образів; test-image; scale gradation; noise fields; noise intensity; pattern recognition systems