Маркетингове дослідження ринку кондитерських виробів та діяльності на ньому ТОВ "Нестле Україна" - Третьякова, Валерія Володимирівна; Smolinska, Valeriia Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження конкретного ринку розпочинається із проведення низки аналітичних досліджень, що охоплюють аспекти маркетингової діяльності, необхідної для забезпечення ефективної роботи підприємства [1]. Залежно від визначених цілей, поставлених завдань та доступних ресурсів, підприємства обирають різноманітні методи проведення маркетингових досліджень [2]. Раціональний вибір методу маркетингових досліджень дозволяє підприємству отримати достовірну й актуальну інформацію про об’єкт дослідження, що забезпечує ухвалення ефективних бізнес-рішень і адаптацію стратегії підприємства до вимог конкретного ринку [3; 4]. Відмінною рисою маркетингових досліджень є їхня орієнтація на вирішення конкретної проблеми або комплексу проблем у сфері маркетингової діяльності підприємства [5]. Об’єкт дослідження – ТОВ «Нестле Україна», що займається просуванням та продажем продукції Нестле на ринку України. Предмет дослідження – маркетингові дослідження споживчих потреб та уподобань на ринку кондитерських виробів та розробка бізнес-рішень, спрямованих на покращення маркетингової діяльності ТОВ «Нестле Україна». Мета дослідження: узагальнення теоретичних і практичних аспектів щодо ролі маркетингових досліджень на ринку кондитерських виробів України з метою підвищення ефективності маркетингової діяльності ТОВ «Нестле Україна», а також проведення всебічного аналізу фінансово-господарської та маркетингової діяльності. Результати дослідження. ТОВ «Нестле Україна» здійснює просування та реалізацію продукції корпорації Нестле на внутрішньому ринку України. У 2024 році чистий дохід від реалізації продукції підприємства досяг 14 947 021 тис. грн, що перевищує 5 показник 2023 року, який становив 12 554 428 тис. грн. Попри зростання доходів, фінансовий результат залишився від’ємним і склав –1 052 024 тис. грн. Основні напрями продукції охоплюють: кондитерські вироби (ТМ Нестле, «Світоч»), каву та напої (ТМ Nescafe, Coffee-mate), кулінарні продукти (ТМ «Торчин»), а також продукти швидкого приготування (ТМ «Мівіна»). У межах маркетингової комунікаційної політики компанія активно застосовує цифрові інструменти, зокрема офіційний вебсайт, соціальні мережі, YouTube-канал, LinkedIn та інші платформи. До 2024 року основними пріоритетами збутової діяльності залишалися збільшення обсягів продажу, розширення асортименту та посилення підтримки брендів. У рамках проведеного маркетингового дослідження споживчої поведінки було опитано 333 респонденти. Отримані дані становлять цінне джерело інформації для прийняття управлінських рішень, спрямованих на вдосконалення продукції, орієнтацію на потреби споживачів і підвищення ефективності збутової діяльності ТОВ «Нестле Україна». Результати дослідження підкреслюють важливість глибшого аналізу ринкових тенденцій, адаптації товарної політики до змін у поведінці споживачів, а також врахування екологічних та етичних аспектів, які відіграють усе більшу роль у процесі прийняття рішень про купівлю.маркетингова діяльність, анкетування.

Specific market research begins with conducting a series of analytical studies covering aspects of marketing activities necessary to ensure the effective operation of the enterprise [1]. Depending on the defined goals, tasks and available resources, enterprises choose various methods of conducting marketing research [2]. A rational choice of the marketing research method allows the enterprise to obtain reliable and up-to-date information about the object of research, which ensures the adoption of effective business decisions and adaptation of the enterprise's strategy to the requirements of a specific market [3; 4]. A distinctive feature of marketing research is its orientation towards solving a specific problem or set of problems in the sphere of enterprise marketing activities [5]. Study object is Nestle Ukraine Ltd., which promotes and sells Nestle products on the Ukrainian market. Scope of research is marketing research of consumer needs and preferences in the confectionery market and development of business solutions aimed at improving the marketing activities of Nestle Ukraine Ltd. Goal of research: generalization of theoretical and practical aspects regarding the marketing research role in the confectionery market of Ukraine in order to increase the effectiveness of the marketing activities of Nestle Ukraine Ltd., as well as a comprehensive analysis of its financial, economic and marketing activities. The research findings. Nestle Ukraine Ltd. promotes and sells Nestle Corporation products on the domestic market of Ukraine. In 2024, the company's net income from sales of products reached UAH 14,947,021 thousand, which exceeds the figure for 2023, which was UAH 12,554,428 thousand. Despite the growth in revenue, the financial result remained negative and amounted to -1,052,024 thousand UAH. The main product areas include: confectionery (TM Nestle, "Svitoch"), coffee and drinks (TM Nescafe), 8 culinary products (TM "Torchyn"), as well as instant products (TM "Mivina"). As part of its marketing communication policy, the company actively uses digital tools, including the official website, social networks, YouTube channel, LinkedIn and other platforms. By 2024, the main priorities of sales activities remained increasing sales volumes, expanding the range and strengthening brand support. As part of the conducted marketing research on consumer behavior, 333 respondents were interviewed. The data obtained constitute a valuable source of information for making management decisions aimed at improving products, focusing on consumer needs, and increasing the efficiency of sales activities of Nestle Ukraine Ltd. The results of the study emphasize the importance of a deeper analysis of market trends, adapting product policy to changes in consumer behavior, as well as taking into account environmental and ethical aspects, which play an increasingly important role in the process of making purchasing decisions.
Confectionery market research and activities of Nestle Ukraine Ltd on it
Keywords: 6.075.00.00; маркетингові дослідження; ринок кондитерських виробів; marketing research; confectionery market; marketing activities