Дослідження і диверсифікування авторемонтних послуг вітчизняних підприємств в умовах розвитку міжнародної співпраці України та країн Східної Європи - Дем'янів, Олег Михайлович; Demianiv, Oleh Mykhailovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Диверсифікація послуг підприємств набуває особливої актуальності в умовах активного розширення міжнародної співпраці. Цей процес зумовлений сукупністю економічних, стратегічних і ринкових факторів, які впливають на здатність бізнесу адаптуватися до динамічного глобального середовища. Залучення до зовнішніх ринків створює нові можливості для розширення партнерств, збільшення обсягів продажу та залучення інвестицій, але водночас супроводжується посиленням конкуренції з боку іноземних компаній. У цих умовах диверсифікація дозволяє підприємствам гнучко реагувати на зміни, варіювати пропозицію для різних споживчих сегментів та ефективніше використовувати свої ресурси. У магістерській роботі проаналізовано диверсифікацію авторемонтних послуг у контексті міжнародного співробітництва. Особливу увагу приділено ТОВ «Реномакс» як об’єкту дослідження. предметом дослідження виступає процес диверсифікування його авторемонтних послуг. Метою роботи є виявлення особливостей та обґрунтування напрямів удосконалення диверсифікації послуг підприємства в умовах міжнародної інтеграції. У дослідженні проаналізовано теоретичні основи диверсифікації послуг, законодавче регулювання у сфері міжнародної співпраці, проведено макроекономічний аналіз потенціалу України в регіональному контексті. Теоретичну базу становлять праці Ковальчука (2020), Литвиненка (2018), Мельника (2019), Семенюка (2020), Богуславського і Черниченка (2013), Микитина (2021), Потюка (2024), що висвітлюють поняття диверсифікації як стратегії розвитку бізнесу. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення конкурентоспроможності підприємств у глобалізованому середовищі та ефективної адаптації до змін зовнішнього попиту. Проведено всебічне оцінювання диверсифікування авторемонтних послуг ТОВ «Реномакс» в умовах розвитку міжнародної співпраці, здійснено аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства за 2020–2024 рр. З метою досягнення рекомендованого значення стратегічного показника запропоновано створення на базі ТОВ «Реномакс» міжнародного сервісного хабу з обслуговування автомобілів міжнародного виробництва для розвитку співпраці з підприємствами Східної Європи. Це дозволить збільшити величину чистого прибутку товариства й покращити функціонування зовнішньоекономічного сектору підприємства.

Diversification of enterprise services is becoming particularly relevant in the context of the active expansion of international cooperation. This process is due to a combination of economic, strategic and market factors that affect the ability of a business to adapt to a dynamic global environment. Involvement in foreign markets creates new opportunities for expanding partnerships, increasing sales volumes and attracting investments, but at the same time is accompanied by increased competition from foreign companies. In these conditions, diversification allows enterprises to flexibly respond to changes, vary the offer for different consumer segments and use their resources more efficiently. The master's thesis analyzes the diversification of auto repair services in the context of international cooperation. Special attention is paid to LLC "Renomax" as the object of research. The subject of the research is the process of diversification of its auto repair services. The aim of the work is to identify the features and substantiate the directions for improving the diversification of the enterprise's services in the context of international integration. The study analyzes the theoretical foundations of service diversification, legislative regulation in the field of international cooperation, and conducts a macroeconomic analysis of Ukraine's potential in the regional context. The theoretical basis is the works of Kovalchuk (2020), Lytvynenko (2018), Melnyk (2019), Semenyuk (2020), Boguslavsky and Chernychenko (2013), Mykytyn (2021), Potyuk (2024), which highlight the concept of diversification as a business development strategy. The relevance of the study is due to the need to increase the competitiveness of enterprises in a globalized environment and effectively adapt to changes in external demand. A comprehensive assessment of the diversification of auto repair services of Renomax LLC in the context of the development of international cooperation was carried out, and the analysis of the production and economic activities of the enterprise for 2020–2024 was carried out. In order to achieve the recommended value of the strategic indicator, it is proposed to create an international service hub for servicing internationally manufactured cars on the basis of Renomax LLC to develop cooperation with enterprises in Eastern Europe. This will increase the company's net profit and improve the functioning of the foreign economic sector of the enterprise.
Research and diversification of car repair services by domestic enterprises in the context of international cooperation development between Ukraine and the countries of Eastern Europe
Keywords: 3.292.00.00; диверсифікація; міжнародна співпраця; авторемонтні послуги; сервісний хаб; diversification; international cooperation; auto repair services; service hub