Соціальний захист дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю з дитинства в сучасній Україні - Барух, Ольга Русланівна; Barukh, Olha Ruslanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У бакалаврській кваліфікаційній роботі досліджено актуальні питання соціального захисту дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю з дитинства в умовах сучасної України. Враховано сучасні соціально-економічні виклики, потребу в гуманізації політики, адаптацію європейських стандартів та виклики, пов’язані з недостатнім рівнем інтеграції цільової групи в суспільство. Об’єкт дослідження – система соціального захисту дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю з дитинства. Предмет дослідження – форми, механізми та ефективність реалізації соціального забезпечення в межах діяльності установ соціального захисту населення. Мета дослідження – проаналізувати стан і проблеми соціального забезпечення цільової групи, визначити напрямки вдосконалення практик соціального захисту в контексті прав людини, доступності та сталого розвитку. Результати дослідження. У роботі здійснено теоретико-методологічний аналіз проблем інвалідності, вивчено нормативно-правову базу, проаналізовано досвід територіальних центрів соціального обслуговування, розглянуто міжнародні підходи та проведено емпіричне дослідження. Виокремлено основні бар’єри для реалізації прав осіб з інвалідністю, зокрема недостатнє фінансування, кадровий дефіцит, правова необізнаність батьків та обмежена доступність послуг. Обґрунтовано рекомендації щодо вдосконалення соціальної політики на основі індивідуального підходу, міжвідомчої координації та підтримки сімей.

This bachelor’s thesis explores the current state and challenges of the social protection system for children with disabilities and persons with disabilities since childhood in modern Ukraine. The research emphasizes the need for a human-centered approach in state policy, implementation of European standards, and comprehensive support mechanisms in response to socioeconomic and institutional barriers. Object of the study – the system of social protection of children with disabilities and persons with disabilities since childhood. Subject of the study – forms, mechanisms, and efficiency of implementing social protection through the activities of social welfare institutions. Purpose of the study – to analyze the condition and effectiveness of social protection mechanisms, identify key gaps, and propose directions for improving social support practices based on the principles of human dignity, accessibility, and sustainable development. Results. The study provides a theoretical and legal analysis of disability issues, examines the current legislative framework, assesses the practices of territorial social service centers, and includes international comparisons. An empirical study was conducted involving social welfare professionals. The findings highlight systemic barriers such as underfunding, lack of qualified personnel, legal illiteracy of beneficiaries, and limited access to services. The thesis proposes practical recommendations for enhancing the social protection system by strengthening interagency cooperation, ensuring individualized approaches, and supporting families.
Social protection of children with disabilities and persons with disabilities since childhood in modern Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; соціальний захист; соціальне забезпечення; діти з інвалідністю; особи з інвалідністю з дитинства; державна допомога; соціальні послуги; територіальні центри; social protection; social security; children with disabilities; persons with disabilities since childhood; public assistance; social services; territorial centers