Cинтез і електричні властивості композитів стиромаль – поліортотолуїдин - Рій, Уляна; Дутка, Володимир; Аксіментьєва, Олена (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Синтезовано електропровідні композити стиромалю з поліортотолуїдином. Показано, що в ході окислювальної поліконденсації о-толуїдину стиромаль суттєво впливає на швидкість процесу утворення поліортото-луїдину. Досліджено залежність питомого опору отриманих композитів від їх складу і показано, що така залежність має перколяційний характер. На основі температурної залежності питомого опору отриманих композитів зроблено висновок, що стиромаль не змінює напівпровідникового характеру провідності композиту, але спричиняє зростання енергії активації перенесення заряду. Згідно даних оптичної мікроскопії електропровідний полімер у матриці стиромалю формує власні канали провідності, які при збільшенні концентрації поліортотолуїдину ведуть до утворення розгалуженої фібрильної структури композиту. Значення питомої електропровідності композитів дозволяють рекомендувати їх для отримання антистатичних покрить.
Keywords: полімерні композити; стиромаль; поліортотолуїдин; електропровідність; морфологія; морфологія