Інформаційна система автоматизації екскурсійно-туристичної діяльності - Проців, Роксолана Василівна; Protsiv, Roksolana Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Туристичні компанії сьогодні часто стикаються з тим, що більшість процесів у них залишаються ручними або слабо автоматизованими. Клієнти звикли до того, що все має працювати швидко, просто і онлайн – від перегляду турів до бронювання, тому старі підходи більше не виправдовують себе. Людям не хочеться дзвонити, чекати відповіді менеджера або розбиратись у складних формах. Звідси й виникла ідея створити інформаційну систему, яка дозволить зробити процес замовлення туру таким же зручним, як замовити піцу чи забронювати квиток у кіно. Об’єкт дослідження – процеси автоматизації екскурсійно-туристичної діяльності. Предмет дослідження – методи та засоби розробки інформаційної системи автоматизації екскурсійно-туристичної діяльності. Основна мета роботи – розробити таку систему, яка дозволяє користувачам самостійно обирати й бронювати тури, а адміністраторам – швидко керувати пропозиціями, замовленнями та клієнтською базою. Для цього проаналізовано ринок, досліджено вже існуючі платформи, продумано архітектуру, обрано сучасні технології (React, Node.js, MongoDB), і, зрештою, створено повноцінний робочий застосунок. У системі передбачено три ролі: гість (може лише переглядати тури), зареєстрований користувач (може бронювати й керувати своїми замовленнями) та адміністратор (має доступ до всіх функцій). Бронювання відбувається просто: користувач обирає тур, переглядає деталі, підтверджує замовлення – і все. Адміністратор бачить ці замовлення, змінює статуси, додає нові тури або редагує наявні. Все це працює через інтерфейс, який адаптований під мобільні пристрої, і безпечний завдяки JWT-автентифікації та перевірці даних. Кінцевим результатом роботи стала інформаційна система, яка може реально використовуватись у туристичному бізнесі. Вона не лише полегшує життя співробітникам компанії, а й робить сервіс комфортним для клієнта. Її легко масштабувати або доповнити – наприклад, підключити оплату карткою, додати чат із менеджером, автоматичні підказки або аналітику продажів. Практична користь такої системи очевидна: вона скорочує час обслуговування, зменшує кількість помилок і дає змогу компанії виглядати сучасно та привабливо на ринку. А ще – це гарний приклад того, як з простого задуму можна створити робочий інструмент, який вирішує реальні проблеми.

Many travel companies still rely on manual or semi-automated processes that no longer meet the expectations of today’s users. People want things to be quick, simple, and online – from browsing tours to booking them – and they don’t want to waste time calling managers or figuring out clunky forms. That’s where the idea for this project came from: to build an information system that makes booking a tour as easy as ordering food or buying a movie ticket. The object of research is the processes of automation of excursion and tourism activities. The subject of research is the methods and means of developing an information system for the automation of excursion and tourism activities. The goal of the project was to develop a system where users can independently choose and book tours, while administrators can manage offers, orders, and clients through a single platform. To make this happen, the project involved analyzing the tourism industry, studying existing platforms, designing the architecture, choosing a tech stack (React, Node.js, MongoDB), and developing a fully functional application. The system has three user roles: guest (can only browse tours), registered user (can book and manage their orders), and administrator (full access to all features). Booking is straightforward: pick a tour, view the details, confirm the order – done. Administrators can monitor these bookings, change their status, and manage the tours or users through a user-friendly admin interface. The app is mobile-friendly and secure thanks to JWT authentication and input validation. The final result is a real working information system that could easily be used by a travel company. It simplifies daily operations for staff while offering a smooth experience for customers. The system is also ready for future upgrades – whether it’s online payments, customer support chat, smart suggestions, or sales analytics. The practical value of this system is clear: it saves time, reduces errors, and helps travel companies appear modern and competitive. It's also a solid example of how an idea can be turned into a real product that solves real-world problems.
Information system for automation of excursion and tourist activities
Keywords: 6.126.00.01; автоматизація; туризм; веб-додаток; бронювання; інформаційна система; користувач; адміністратор; React; Node.js; automation; tourism; web app; booking; information system; user; admin; React; Node.js