Аналіз і прогнози щодо демографічної ситуації в Україні (2014–2024 рр.) - Сінькевич, Тетяна Романівна; Sinkevych, Tetiana Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У бакалаврській кваліфікаційній роботі здійснено системний аналіз демографічної ситуації в Україні за період 2014–2024 років. Установлено, що зазначений період характеризується значним погіршенням демографічних показників, зокрема суттєвим перевищенням смертності над народжуваністю, високими темпами еміграції, старінням населення та змінами віково-статевої структури. Проаналізовано вплив військового конфлікту, що розпочався у 2014 році та перейшов у повномасштабну фазу у 2022 році, на динаміку чисельності населення, структуру та репродуктивну поведінку громадян. Здійснено оцінку масштабів втрат людського капіталу та виявлено чинники, що ускладнюють демографічне відновлення. У роботі систематизовано теоретико-методологічні підходи до вивчення демографічних процесів у міжнародному вимірі. Проведено аналіз природного та механічного руху населення, структури населення за віком, статтю, шлюбним станом, а також показників народжуваності, смертності, міграції. Встановлено, що показники сумарного коефіцієнта народжуваності у 2024 році знизилися до критично низького рівня (0,9 дитини на одну жінку), а загальний коефіцієнт смертності перевищив 13,0 ‰. Показано, що міграційні процеси під час війни стали ключовим чинником демографічного скорочення, зокрема через масовий виїзд жінок репродуктивного віку. Здійснено прогнозування демографічних змін в Україні з урахуванням декількох сценаріїв. Для цього застосовано метод сценарного аналізу, а також моделі оцінки народжуваності й смертності в умовах неповної статистики. Побудовано умовні демографічні сценарії розвитку України до 2030-2050 рр. Визначено критичну необхідність інтеграції демографічної політики до національних програм післявоєнного відновлення. Сформульовано рекомендації щодо стабілізації демографічної ситуації в Україні, що включають стимулювання народжуваності, підтримку репатріації мігрантів, забезпечення доступу до медичних послуг, створення умов для підвищення якості життя населення, а також розвиток інфраструктури для підтримки сімей із дітьми. Практичне значення роботи полягає у можливості застосування її результатів для розробки державної політики з демографічного відновлення, збереження людського капіталу та довгострокового сталого розвитку держави.

The bachelor's qualification thesis presents a comprehensive analysis of the demographic situation in Ukraine during the period 2014–2024. It has been established that this decade is marked by a deep demographic crisis, including a sharp and persistent decline in population, a significant excess of mortality over birth rates, intensified emigration, and accelerated population ageing. The research highlights the impact of the military conflict, which began in 2014 and escalated into a full-scale war in 2022, on demographic dynamics, including changes in fertility behavior, mortality rates, and population structure. The study systematizes theoretical and methodological approaches to the analysis of demographic processes in an international context. It examines both natural and mechanical population movements, age and gender structures, marital status, as well as core demographic indicators such as birth rate, mortality rate, and migration. The total fertility rate in 2024 is shown to have dropped to a critically low level (0.9 children per woman), while the general mortality rate exceeded 13.0‰. Migration, particularly the large-scale departure of women of reproductive age, is identified as a major factor contributing to demographic decline. Demographic projections were developed using the scenario analysis method as well as models for estimating fertility and mortality in conditions of incomplete statistics.. Several possible future scenarios for Ukraine’s population dynamics through 2030-2050 were explored, reflecting the need for urgent demographic stabilization strategies. Based on the conducted analysis, practical recommendations were formulated, aimed at demographic recovery. These include policies to encourage childbirth, promote the return of migrants, ensure access to healthcare, support families with children, and improve the quality of life. The applied value of the thesis lies in its potential use for shaping state demographic policy and for supporting the post-war recovery of human capital and sustainable development in Ukraine.
Analysis and Forecasts Regarding the Demographic Situation in Ukraine (2014–2024)
Keywords: 6.291.00.02; демографічна ситуація; народжуваність; смертність; міграція; демографічна криза; прогнозування; військовий конфлікт; відновлення населення; demographic situation; birth rate; mortality rate; migration; demographic crisis; forecasting; human capital; demographic policy; armed conflict; population recovery