You-Tube - інтерв’ю як інструмент соціальної комунікації: роль медіаплатформи у формуванні громадської думки - Середа, Дарина Олегівна; Sereda, Daryna Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність обраної теми зумовлена водночас теоретичною необхідністю системного аналізу жанру інтерв’ю на YouTube, практичною значущістю цифрових комунікацій для суспільного діалогу та публічного дискурсу, а також потребою у нових підходах до вивчення впливу медіаплатформ на процеси формування громадської думки в Україні й світі загалом. Мета бакалаврської роботи – з’ясувати роль YouTube-інтерв’ю як інструменту соціальної комунікації та впливу на формування громадської думки в Україні та світі. Реалізація мети передбачає розв’язання таких завдань: охарактеризувати етапи становлення та трансформації жанру інтерв’ю в контексті платформи YouTube, визначити його відмінності від традиційних журналістських форматів; проаналізувати запуск YouTube-каналів як нову форму медіаактивності, зосередивши увагу на авторських підходах до інтерв’ю та медіа творчості; розкрити роль YouTube-інтерв’ю у формуванні суспільного дискурсу та громадської думки в Україні, визначити ключові теми та позиції впливових мовців; порівняти тематичні пріоритети та особливості розвитку жанру інтерв’ю на YouTube у Німеччині, виявити тенденції локального контенту; оцінити форматні рішення та стиль інтерв’ю на британських YouTube-каналах, розглянути особливості публічного дискурсу у Великобританії; охарактеризувати функціональне значення YouTube-інтерв’ю у США та визначити головні технологічні трансформації жанру в американському медіапросторі. Об’єктом дослідження є YouTube як цифрова платформа соціальної комунікації. Предметом дослідження виступає жанр інтерв’ю в межах українського та міжнародного YouTube-простору. У роботі застосовуються комплексні методи аналізу медіатекстів, зокрема: контент-аналіз (для дослідження структури інтерв’ю); порівняльно-аналітичний метод (для зіставлення українського та зарубіжного досвіду); методи соціологічного аналізу (для виявлення впливу на громадську думку); елементи дискурс-аналізу (для інтерпретації комунікативних стратегій).

The relevance of the chosen topic is driven by the theoretical necessity of a systematic analysis of the interview genre on YouTube, the practical significance of digital communications for social dialogue and public discourse, as well as the need for new approaches to studying the influence of media platforms on the formation of public opinion in Ukraine and globally. The aim of this bachelor’s thesis is to identify the role of YouTube interviews as a tool of social communication and their impact on shaping public opinion in Ukraine and the world. To achieve this aim, the following objectives are addressed: to describe the stages of development and transformation of the interview genre within the context of YouTube; to define its differences from traditional journalistic formats; to analyze the launch of YouTube channels as a new form of media activity, focusing on the authors’ approaches to interviews and media creativity; to reveal the role of YouTube interviews in shaping public discourse and opinion in Ukraine, identifying key topics and the positions of influential speakers; to compare thematic priorities and features of the interview genre’s development on YouTube in Germany, highlighting trends in local content; to assess format decisions and interview styles on British YouTube channels and explore the specificities of public discourse in the UK; to characterize the functional significance of YouTube interviews in the USA and identify the main technological transformations of the genre in the American media landscape. The object of the study is YouTube as a digital platform for social communication. The subject of the research is the interview genre within the Ukrainian and international YouTube space. The work applies comprehensive methods of media text analysis, including: content analysis (to study the structure of interviews); comparative-analytical method (to compare Ukrainian and foreign experiences); sociological analysis methods (to identify the influence on public opinion); and elements of discourse analysis (to interpret communication strategies).
You-Tube - interview as a social communication tool: the media platform's role in forming a public opinion
Keywords: 6.061.00.00; YouTube; соціальна комунікація; інтерв’ю; цифрові медіа; громадська думка; відеоконтент; публічний дискурс; журналістика; медіаплатформи; YouTube; social communication; interview; digital media; public opinion; video content; public discourse; journalism; media platforms