Склад шламу від спалювання та вирішення технологічних проблем утилізації хлорорганічних відходів прямого хлорування етилену до 1,2-дихлоретану - Шпарій, М. В.; Шаповал, П. Й.; Полюжин, І. П.; Колобич, С. В.; Стаднік, В. Є.; Shpariy, M. V.; Shapoval, P. Y.; Poliuzhyn, I. P.; Kolobych, S. V.; Stadnik, V. Ye. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
При термічній утилізації хлорорганічних відходів прямого хлорування етилену до 1,2-дихлоретану у виробництві хлорвінілу на ТОВ “Карпатнафтохім” утворюється шлам, який засмічує газопроводи та теплообмінні елементи парогенератора, спричинює порушення нормального технологічного процесу та призводить до аварійних зупинок. Хімічними методами кількісного аналізу та фотометрією полум’я визначено склад цього шламу за такими макрокомпонентами, як Fe2O3 (28%) та FeCl3 (5%), а також хлориди магнію (30%) та натрію (4%), решта (біля 32%), ймовірно, смолисті високохлоровані недопалені компоненти кубових залишків, вуглецеві частинки та нерозчинні в нітратній кислоті сполуки заліза. Коротко розглянуто способи утилізації та можливі шляхи зменшення кількості шламу від спалювання хлорорганічних відходів виробницва вінілхлориду.

During organochlorine wastes thermal utilization formed at direct chlorination of ethylene to 1,2-dichloroethane in the production of vinyl chloride at Karpatnaftohim LLC, the ash is formed, which clogs gas pipelines and heat exchange elements of the steam generator, causes disruption of normal technological process and leads to emergency shutdowns.The composition of this ash was determined by chemical methods of quantitative analysis and flame photometry for such macrocomponents as Fe2O3 (28 %) and FeCl3 (5 %), as well as magnesium chlorides (30 %) and sodium (4 %), the rest (about 32 % ) probably resinous highly chlorinated unburned components of VAT residues, carbon particles and nitric acid-insoluble iron compounds. Utilization methods and possible ways to reduce the amount of ash from the organochlorine waste combustion formed at the production of vinyl chloride are briefly considered.
Composition of chlororganic wastes formed at 1,2- dichlorethane production
Keywords: вінілхлорид; хлорорганічні відходи; спалювання органічних відходів; шлам від спалювання; vinyl chloride; organochlorine wastes; organic wastes incineration; ash from incineration