Окремі питання вчинення нотаріальних дій під час воєнного стану в Україні - Сироватченко, Максим; Syrovatchenko, Maksym (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
В сучасних умовах дослідження нормативно-правової бази у сфері нотаріату є як ніколи актуальним. Це пов’язано з тим, що в умовах воєнного стану, нотаріат, як і інші структури, що представляють нашу державу, зазнали значних змін задля безпеки країни. Саме тому, метою даної статті стало дослідження окремих аспектів вчинення нотаріальних дій під час військового стану в Україні, що зосередило в собі дослідження розкриття питань законодавства, захисту прав громадян, ролі нотаріусів та їхніх обов’язків у період військового стану з таких питань як посвідчення документів, розірвання шлюбу, оформлення довіреностей, відчуження нерухомого майна, спадкування тощо. Для цього, в процесі написання, нами використовувались ряд методів дослідження, а саме методи філософського, загальнонаукового та спеціально-наукового рівня. Так, серед філософських методів наукового пізнання нами використовувались такі методи як метод діалектичного пізнання (що допомогло забезпечити об’єктивність, всебічність, конкретність і повноту дослідження), а також логічний метод (де основними прийомами якого є аналіз і синтез, індукція та дедукція, аналогія, сходження від конкретного до абстрактного і від абстрактного до конкретного), тощо. Серед загальнонаукових методів нами використовувались такі методи як системного аналізу, цільовий, техніко-юридичний та порівняльно-правовий методи, що дозволили цілісно проаналізувати законодавчі положення, що зазнали змін в умовах воєнного часу в сфері нотаріату. При цьому, нами також використано такі спеціально-наукові методи як формально-догматичний (при аналізі зовнішніх форм права) та тлумачення права, які були необхідні для з’ясування змісту низки принципів і норм національного права, що сприяло виявленню певних закономірностей формування, функціонування та розвитку нотаріату в умовах війни. В результаті проведеного дослідження, нами визначено, що незважаючи на оновлення та прийняття низки нових нормативно-правових актів у сфері нотаріату, все ж наша держава зуміла вчасно інформувати нотаріусів щодо усіх внесених змін до законодавчих актів, що дозволяє забезпечувати в умовах війни в Україні безпеку не лише громадян України, а й їх прав та майна в сфері нотаріату, а також безпеку нотаріусів у сфері їх діяльності. Це дає нам підстави стверджувати, що Україна в міру надходження тих чи інших проблем, що зв’язані з війною в Україні, вживати всіх необхідних дій задля безпеки громадян України та врегульованої діяльності нотаріусів.

In today's conditions, the research of the legal framework in the field of notary is more relevant than ever. This is due to the fact that in the conditions of martial law, the notary, as well as other structures representing our state, underwent significant changes for the sake of the country's security. That is why the purpose of this article was to study certain aspects of notarial acts during martial law in Ukraine, which focused on research on the disclosure of legislation, protection of citizens' rights, the role of notaries and their duties during martial law on issues such as certification of documents , divorce, execution of powers of attorney, alienation of real estate, inheritance, etc. For this, in the process of writing, we used a number of research methods, namely methods of the philosophical, general scientific and special scientific level. Thus, among the philosophical methods of scientific knowledge, we used such methods as the method of dialectical knowledge (which helped to ensure the objectivity, comprehensiveness, specificity and completeness of the research), as well as the logical method (where the main techniques are analysis and synthesis, induction and deduction, analogy , descent from the concrete to the abstract and from the abstract to the concrete), etc. Among general scientific methods, we used such methods as system analysis, target, technical-legal and comparative-legal methods, which allowed us to comprehensively analyze the legislative provisions that underwent changes in the wartime conditions in the field of notary. At the same time, we also used such special scientific methods as formal-dogmatic (in the analysis of external forms of law) and interpretation of law, which were necessary to clarify the content of a number of principles and norms of national law, which contributed to the identification of certain patterns of formation, functioning and development of the notary in the conditions of war. As a result of the conducted research, we determined that despite the updating and adoption of a number of new normative legal acts in the field of notary, nevertheless, our state managed to inform notaries in a timely manner about all the changes made to legislative acts, which allows us to ensure the security of notaries in the conditions of war in Ukraine not only citizens of Ukraine, but also their rights and property in the field of notary, as well as the safety of notaries in the field of their activities. This gives us reason to assert that Ukraine, as certain problems related to the war in Ukraine arise, take all necessary actions for the safety of Ukrainian citizens and the regulated activity of notaries.
Separate issues of performing notarial deeds during marital state in Ukraine
Keywords: нотаріат; нотаріальні дії; війна; воєнний стан; notary; notarial acts; war; martial law; 347