Peculiarities of application of contact methods for measuring the temperature of technological objects - Фединець, Василь; Васильківський, Ігор; Fedynets, Vasyl; Vasylkivskyi, Ihor (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Для вимірювання температури промислових технологічних об’єктів зазвичай застосовують контактні методи. У разі застосування контактного методу для створення необхідних умов теплообміну термопере- творювач повинен бути у безпосередньому контакті з об’єктом дослідження, температуру якого необхідно виміряти. У процесі вимірювання стаціонарних температур відлік показів необхідно здійснювати через деякий інтервал часу з моменту контакту термоперетворювача з об’єктом дослідження, коли між ними встановиться стан теплової рівноваги. Вимірювання нестаціонарних температур контактними методами завжди пов’язано з виникненням в часі динамічних похибок, зумовлених термічною інерцією термоперетворювача. Складність процесів взаємодії термоперетворювачів з тепловими потоками різної природи об’єктів дослідження зумовлює побудову спрощених моделей для отримання практичних оцінок результатів вимірювання. Запропоновано принципи вибору термоперетворювача для зменшення можливих методичних похибок і оцінки дійсних похибок вимірювання температури об’єктів дослідження. Наведено умови, які необхідно виконати у процесі постановки і проведення експериментів для отримання достовірних результатів вимірювання температури. Наведено довідковий і методичний матеріал з вимірювання температури технологічних об’єктів контактними методами.

Contact methods are usually used to measure the temperature of industrial technological objects. When using the contact method to create the necessary conditions for heat exchange, thermal transducer must be in direct contact with the object of study, the temperature of which must be measured. When measuring stationary temperatures, the readings must be taken after a certain time interval from the moment of contact of the thermal transducer with the object of study, when a state of thermal equilibrium is established between them. Measurement of non-stationary temperatures by contact methods is always associated with the occurrence of dynamic errors over time due to the thermal inertia of the thermal transducer. The complexity of the processes of interaction of thermal transducers with heat flows of different nature of the objects of study necessitates the construction of simplified models to obtain practical estimates of the measurement results. Therefore, the article proposes the principles of choosing a thermal transducer to reduce possible methodological errors and estimate the actual errors of measuring the temperature of the objects of study. The conditions that must be met when setting up and conducting experiments to obtain reliable temperature measurement results are given. The article contains reference and methodological materials on measuring the temperature of technological objects by contact methods.
Особливості застосування контактних методів для вимірювання температури технологічних об’єктів
Keywords: температура; контактні методи вимірювання; термоперетворювач; похибки вимірювання; теплові потоки; temperature; contact measurement methods; thermal transducer; measurement errors; heat flows