Система моніторингу магістральних трубопроводів на основі кремнійових тензоперетворювачів - Дружинін, А. О.; Островський, І. П.; Ховерко, Ю. М.; Корецький, Р. М.; Нічкало, С. І.; Вуйцик, А. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Розроблено автоматизовану безпровідну систему для попереднього моніторингу напружено-деформаційного стану ділянок магістральних трубопроводів. Оскільки більша частина відмов магістральних трубопроводів припадає на області інтенсивних пластичних деформацій, то їхній контроль у віддалених районах викликає значне зацікавлення. Одним із варіантів вирішення цього завдання є вимірювальна система на основі сенсорів деформації, в яких чутливими елементами є ниткоподібні кристали кремнію. The paper describes the constructed automated wireless monitoring system for stressstrain state of main pipelines (MP). Since the most damages occur in the MP region of intense plastic deformation, their remote control in such areas is in significant interest, and as a solution it was proposed the measuring system based on Si whisker sensitive elements.
Keywords: ниткоподібний кристал; тензоперетворювач; сенсор деформації; whisker; pressure-sensitive resistor; strain sensor