Інформаційна система контролю якості поліетилену в циркулярній економіці - Баран, Микола; Бублик, Мирослава; Чирун, Любомир; Шевченко, Марина; Чирун, Софія; Baran, Mykola; Bublyk, Myroslava; Chyrun, Lyubomyr; Shevchenko, Maryna; Chyrun, Sofia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Система контролю якості поліетилену – це сукупність методів і засобів перевірки й регулювання компонентів, що визначають рівень якості продукції, а також технічного моніторингу на всіх стадіях виробничого процесу поліетилену. Уперше полімеризацію поліетилену в кінці XIX ст. здійснив учений Густавсон. Протягом довгих років поліетилен створювали в малих обсягах, але в 1938 р. процес промислового виробництва освоїли в Англії. Тоді метод полімеризації був ще недосконалий та потребував додаткових засобів контролю за виробництвом. У наш час кожне підприємство застосовує різні методи для контролювання виробництва, однак, з огляду на складні хіміко-технологічні процеси, необхідність ефективнішої та ціліснішої системи, яка контролюватиме якість кінцевої продукції та забезпечуватиме економію сировини, все ще актуальна. Мета дослідження: створення інформаційної системи контролю якості управління системами автоматизації із використанням віддаленого доступу та системи штучного інтелекту. Об’єкт дослідження: технічні особливості впровадження інформаційної системи контролю якості для підприємства із виробництва поліетилену. Предмет дослідження: інформаційна система контролю якості виробництва поліетилену із елементами технології штучного інтелекту. В роботі розглянуто питання створення інформаційної системи контролю якості поліетилену, яка уможливить ефективне і безпечне управління виробничим процесом, забезпечить високий функціонал та кросплатформність за допомогою вебтехнологій та засобів штучного інтелекту. У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні основи дослідження систем контролю якості, у другому виконано системний аналіз об’єкта дослідження. Із урахуванням результатів дослідження створено інформаційну систему контролю якості виробництва поліетилену, призначення якої полягає у встановленні відповідності продукції та процесів вимогам нормативно-технічної документації, зразкам-еталонам, наданні інформації про перебіг виробничого процесу та підтримку його стабільності, захисті даних підприємства, виявленні дефектної продукції на ранніх етапах, запобіганнв випуску недоброякісної продукції.

Polyethylene quality control system is a set of methods and means of control and regulation of components that determine the level of product quality, as well as technical control at all stages of the production process. The first experience of polymerization of polyethylene at the end of the XIX century was received by the scientist Gustavson. For many years, polyethylene was created in small quantities, but in 1938 the process of industrial production was mastered by the British. At that time, the polymerization method was not yet perfect and required additional means of production control. Nowadays, each company uses different methods to control production, but given the complex chemical and technological processes, the need for a more efficient and integrated system that will control the quality of final products and at the same time save raw materials is still relevant. Goal of research: creation of a quality control system for the tasks of notification, control, management of automation systems using remote access and artificial intelligence systems. Study object: technical features of implementation of quality control system for polyethylene production enterprise. Scope of research: quality control system for polyethylene production with elements of artificial intelligence technology. The article deals with the creation of an information system for quality control of polyethylene, which will provide effective and safe management of the production process, high functionality and cross-platform with the help of web technologies and artificial intelligence. The work consists of an introduction, five chapters, conclusions and a list of sources used. In the first section the theoretical and methodological bases of research of quality control system are considered. The second section provides a systematic analysis of the object of study. The third section compares and selects the means of implementing systems. The fourth section describes the created software. In the fifth section, the economic characteristics of the software product and the calculation of the cost of the software product. According to the study, an information system for quality control of polyethylene production was created, the work of which is to establish compliance of products and processes with the requirements of regulatory and technical documentation, standard samples, provide information on the production process and maintain its stability, protect enterprise data, identify defective products in the early stages, preventing the production of substandard products.
Information system of polyethylene quality control in the circular economy
Keywords: інформаційна система контролю якості; контрольна панель; вебтехнології; засоби штучного інтелекту; поліетилен; хімічна промисловість; quality control information system; control panel; web technology; means of artificial intelligence; polyethylene; chemical industry; 004.9