Дослідження методів оцінювання якості стрийняття послуги для різних типів трафіку мультисервісних мереж - Климаш, М. М.; Романчук, В. І.; Янишин, В. Б. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Проаналізовано суб’єктивні й об’єктивні методи та алгоритми оцінювання якості сприйняття послуг (QoE), визначено основні параметри та критерії, що повинні забезпечувати кінцевому користувачу якісну послугу. Наведено методи PESQ, PEAQ, PEVQ, G.1030 і G.1040 як альтернативу оцінюванню стандартним методом MOS. Запропоновано імітаційну модель глобальної мережі на основі клієнт-серверної архітектури для передавання різнотипних потоків даних. Здійснено експериментальне визначення параметра QoE для трьох різнотипних видів трафіку: HTTP-трафік, потокове аудіо та відео в режимі реального часу, що проходив через імітовану модель WAN-з’єднання зі зміною ймовірності втрати пакета, пропускної здатності та типу розподілу затримки пакета. Subjective and objective methods and algorithms for evaluating the quality perception of services have been analyzed, the basic parameters and quality must be ensured to fully satisfy end-user quality of service provided. PESQ, PEAQ, PEVQ, G.1030 and G.1040 as an alternative to the standard method of assessment methods such as MOS have been proposed. A simulation model of the global network that based on client-server architecture for different types of data transmission have been proposed. An experimental determination of the parameter QoE for three diverse types of traffic (HTTP-traffic, real time streaming audio and video) carried out that passed through the simulated model WAN-connection with the change of probability of packet loss, bandwidth and type of distribution of packet delay.
Keywords: якість сприйняття послуги; методи й алгоритми оцінки QoE; втрати пакетів; затримка пакетів; потокове аудіо; потокове відео; quality of experience; methods and algorithms for evaluation QoE; packet loss; packet delay; streaming audio; streaming video