Сучасний стан та перспективи розвитку системи пенсійного забезпечення в Україні - Степ'юк, Святослав Васильович; Stepiuk, Sviatoslav Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Починаючи з 2017 року в Україні триває етапна реформа пенсійної системи, спрямована на її фінансову стабільність і адаптацію до демографічних викликів. Сьогодні питання забезпечення гідного рівня життя пенсіонерів залишається однією з ключових соціальних проблем держави, особливо в умовах війни та економічної нестабільності. Пенсійна система України ґрунтується на солідарному принципі, проте необхідність запровадження накопичувального рівня є все більш актуальною. (Лопушняк, & Писаревська, 2024) Об’єкт дослідження: система пенсійного забезпечення в Україні. Предмет дослідження: є теоретико-методичні засади та практичні аспекти реформування пенсійної системи в Україні, а також оцінка його впливу та наслідків. Метою дослідження є вивчення теоретичних основ, методичних підходів і практичних аспектів функціонування системи пенсійного забезпечення, а також аналіз ключових етапів її реформування з метою формування обґрунтованих рекомендацій щодо її вдосконалення та подальшого розвитку. Результати дослідження: у роботі визначено, що актуальними викликами для пенсійної системи залишаються дефіцит Пенсійного фонду, демографічне старіння населення, тінізація зайнятості, а також низький рівень пенсій. Запропоновано шляхи вдосконалення системи через запровадження другого (накопичувального) рівня, активізацію недержавного страхування, цифровізацію управління та посилення контролю за сплатою внесків.

Since 2017, Ukraine has been undergoing a phased pension reform aimed at ensuring financial sustainability and adapting the system to demographic challenges. Today, ensuring a decent standard of living for pensioners remains one of the key social issues, especially under the conditions of war and economic instability. The Ukrainian pension system is based on the solidarity principle; however, the need to introduce a funded (accumulative) level is becoming increasingly urgent. (Lopushniak & Pysarevska, 2024) Object of research: the pension provision system in Ukraine. Subject of research: theoretical and methodological foundations and practical aspects of pension system reform in Ukraine, as well as the assessment of its impact and consequences. Purpose of the research is to study the theoretical bases, methodological approaches, and practical functioning of the pension provision system, as well as to analyze the key stages of its reform in order to develop evidence-based recommendations for its improvement and further development. Research results: the study identifies key challenges facing the Ukrainian pension system, including the Pension Fund’s deficit, demographic aging, employment informality, and low pension levels. Proposed solutions include the introduction of the second (accumulative) tier, activation of non-state pension insurance, digitization of administration, and strengthening of contribution compliance.
Current state and development prospects of the pension system in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; пенсійне забезпечення; Пенсійний фонд України; пенсійна реформа; накопичувальний рівень; соціальний захист; pension provision; Pension Fund of Ukraine; pension reform; accumulative tier; social protection