Особливості трансформування господарсько-виробничих комплексів самостійних селянських господарств в умовах гірської зони Карпат - Гризлюк, І. В. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2000)
Новий тип господарсько-виробничих комплексів самостійних селянських господарств вимагає введення більш сучасного підходу, що базується на засадах фермерства. Особливо це стосується українських Карпат, де збереглися виняткові побутові навички, традиції та естетичні погляди сільського населення. У сучасних умовах потрібно відійти від застарілих методів ведення господарства, які зумовили продовольчу та економічну кризи.