Information genres of media content in the structure of communication innovations - Фінклер, Юрій; Finkler, Yuriy (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Розглянуто інформаційні жанри як майданчик для журналістських досліджень. Аналізується розвиток у сучасних соціально-економічних реаліях інформаційних жанрів. Висувається гіпотеза, що за умов капіталізації журналістики розширюються можливості інтерв’ю та його різновидів. Як інтерв’ю, так і репортаж у сучасних капіталізованих мас-медіа взаємодоповнюють одне одного, сприяють оптимізації подання контенту. Більш художньо довершеними є такі випадки медійної практики, коли в інтерв’ю не тільки вводиться репортажний елемент, а й сторонній, часом дуже суб’єктивний, стислий коментар. Практика застосування наукових досліджень у журналістській професії свідчить про загальну ефективність розвідок такого роду. Але науковий, добре налагоджений контекст медійної презентації власних інтенцій диктує журналістові вибір жанру при написанні матеріалу. В інформаційних жанрах авторська інтерпретація фактів містить більшу небезпеку відхилення від реальних подій. Фантазія, допустима з різних причин, може призвести до спотворення істини. Фантазія, пов’язана з конкретним фактом, не створює ніякої нової інтерпретації, а лише доповнює актуальний матеріал. Метод комплексного підходу до вирішення проблеми функціонального змісту інформаційних жанрів має базуватися лише на основі журналістської практики з урахуванням менталітету української аудиторії. Група інформаційних жанрів залишається найстабільнішою в контексті динамічного розвитку та розвивається у міру розвитку капіталізації медіаактивності. Інновації в тематичному розширенні спектру журналістської розвідки значно розширюють межі жанрів. Подібна подача стає таким собі літературним твором, і саме тому критерії аналізу інформаційних жанрів повинні базуватися на їх специфіці.

Information genres as a platform for journalistic research are considered. The development of information genres in modern socio-economic realities is analyzed. It is hypothesized that with the capitalization of journalism, the possibilities of interviews and its varieties are expanded. Both interviews and reporting in modern capitalized media complement each other and help to optimize the presentation of content. More artistically perfect are the cases of media practice, when the interview not only introduces a reporting element, but also a third-party, sometimes very subjective, concise commentary. The practice of applying scientific research in the journalistic profession testifies to the overall effectiveness of research of this kind of distortion of truth. Fantasy associated with a specific fact does not create any new interpretation, but only complements the actual material. The method of an integrated approach to solving the problem of functional content of information genres should be based only on the basis of journalistic practice, taking into account the mentality of the Ukrainian audience. The group of information genres remains the most stable in the context of dynamic development and develops as media activity develops. Innovations in the thematic expansion of the spectrum of journalistic intelligence significantly expand the boundariesof the genre. Such a presentation becomes a kind of literary work, and that is why the criteria for analyzing the information genreshould be based on their specifics.
Інформаційні жанри контенту медій в структурі комунікаційних інновацій
Keywords: автор; аналіз; аудиторія; жанр; журналістика; інформація; контент; розвідка; суб’єктивізм; суперечність; analysis; author; audience; Content; contradiction; genre; journalism; information; intelligence; subjectivism; 070.0044; [738.04-070.00] – (138)