Ринковий інструментарій формування та реалізації стратегій розвитку слабоурбанізованих територій в умовах трансформації національного господарства - Глинський , Назар Юрійович (Національний університет «Львівська політехніка», 2022)
У дисертаційній роботі приділено увагу розгляду еволюції теорій місцевого розвитку та маркетингу. Досліджено теоретико-методологічне підґрунтя динаміки місцевого розвитку, яка відображає тенденції соціального-економічного поступу територіальних утворень різного рівня, стимули розвитку за рахунок міжтериторіальної конкуренції, імплементації ринкового інструментарію в практику діяльності місцевого самоврядування та інтеграції засобів досягнення конкурентоспроможності економічними агентами різних рівнів системної ієрархії. У процесі дослідження узагальнено методологічні засади взаємообумовленості місцевого розвитку та конкурентоспроможності, результати застосування яких можуть слугувати основою для обґрунтування програмно-цільових заходів щодо формування та реалізації стратегій розвитку слабоурбанізованих територій умовах трансформації національного господарства. Розширено термінологічний апарат економіки шляхом доповнення його поняттями «слабоурбанізована територія» (для характеристики обраного типу територіальних одиниць базового рівня), «місцевий розвиток», «маркетинговий інструментарій управління місцевим розвитком», «бачення розвитку територіальної громади» та «клієнт території». Використовуючи авторський підхід до визначення пріоритетності завдань стратегії розвитку територіальної громади розроблено модель визначення сценаріїв розвитку слабоурбанізованих територій, яка, дозволяє сформувати інформаційне підґрунтя для обрання однієї із сформульованих альтернатив. Базуючись на теорії конкуренції, теоріях місцевого розвитку, визначено комплексну характеристика слабоурбанізованих територій в частині перцепції їх як об’єкту стратегічного управління, що уможливлює пристосування процесу формування стратегій розвитку до умов його реалізації, які описуються специфікою об’єкту планування.
Market tools for the formation and implementation of development strategies of low-urbanized territories in the transformation of the national economy
Keywords: слабоурбанізована територія, ринковий інструментарій, стратегія розвитку, місцевий економічний розвиток, маркетинг, національна господарство; low-urbanized territory, market tools, development strategy, local economic development, marketing, national economy; 330.34:338.242[332.12:339.138](043.5)