Мистецький та художньо-літературний дискурс в сучасних медіа - Коритко, Софія Василівна; Korytko, Sofiia Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт дослідження: мистецький та літературно – художній дискурс як один з видів журналістської діяльности. Предмет дослідження: особливості функціонування творчих дискусій у журналістських текстах. Особливості створення й функціонування мультимедійного лонгріду як новітнього формату журналістських текстів. Мета роботи: дослідити сучасний творчий ринок серед медіа на території України, з’ясувавши, наскільки вагомим є його розширення. Загальний обсяг роботи: 71 сторінка. Результати дослідження: Художнім та мистецьким дискурсом можна назвати комплекс художніх творів що виникли внаслідок взаємодії авторських намірів, на основі запитів читачів. У загальноукраїнських медіа мистецький та художньо-літературний дискурси трансформувалися, і це зумовив розвиток цифрових платформ, а також зміни у формі взаємодії читача та автора. Важливим кроком є формування фан-спільнот, де обговорюють сюжети, створюють та інтерпретують історії по-новому, усе це сприяє популяризації літературних творів.

Object of research: artistic and literary discourse as a type of journalistic activity. Subject of research: features of the functioning of creative discussions in journalistic texts. Aim of he research: to study the modern creative market among the media in Ukraine, finding out how significant its expansion is. Total page number of the work : 71 pages. Research results: Artistic and artistic discourse can be called a complex of artistic works that arose as a result of the interaction of authorial intentions, based on readers' requests. In the Ukrainian media, artistic and literary and artistic discourses have been transformed, and this has led to the development of digital platforms, and has also changed the form of interaction between the reader and the author. An important step is the formation of fan communities, where plots are discussed, history is created and interpreted in a new way, all this contributes to the popularization of literary works.
Artistic and creative literary discourse in contemporary media
Keywords: 6.061.00.00; мистецький дискурс; художньо-літературний дискурс; новітні медіа; український медіапростір; авторська журналістика; публіцистика; художні засоби. Перелік використаних джерел: 1. Denysova N.B.; Tsapro G.Yu. Discourse: From General Notions To Academic Discourse; 2024. 82 p. 2. Колоїз Ж. Сучасний художній дискурс: мовностилістичний вимір. Кривий Ріг; 2024. С.4 3. Пухатек К. Українська художня репортажистика. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://wisecow.com.ua/zhurnalistika/zhurnal%D1%96stika vl%D1%96teratur%D1%96/ukra%D1%97nska-xudozhnya-reportazhistika.html 4. Семенюк О.А. Художній дискурс як відображення авторської картини світу (Лінгвокультурологічний підхід); 2019. С.8; 9 5. Фролова Є.; Омецинська О. Специфіка художнього дискурсу та його аспектів: Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Іноземна філологія; 2018. С.53-60 6. Шутяк Л. М. «Новий журналізм» у медійному дискурсі України: генеза та жанрово стилістичні ознаки. Дніпро; 2015. с.60; artistic discourse; literary discourse; new media; Ukrainian media; authorial journalism; artistic features. List of sources used: 1. Denisova N.B.; Tsapro G.Yu. Discourse: from general concepts to academic discourse; 2024. 82 p. 2. Koloiz Zh. Modern artistic discourse: linguistic and stylistic dimension. Kryvyi Rih; 2024. P. 3. Pukhatek K. Ukrainian artistic reportage. [Electronic resource]. – Access mode: https://wisecow.com.ua/zhurnalistika/zhurnal%D1%96stika vl%D1%96teratur%D1%96/ukra%D1%97nska-xudozhnya-reportazhistika.html 4. Semenyuk O.A. Artistic discourse as a reflection of the author's picture of the world (Linguistic cultural approach); 2019. P.8; 9. 5. Frolova E.; Ometsinska O. . Specificity of artistic discourse and its aspects: Bulletin of the V.N. Karazin KhNU. Foreign Philology; 2018. P. 53-60 6. Shutyak L. M. "New journalism" in the media discourse of Ukraine: genesis and genre-stylistic features. Dnipro; 2015. p. 60