Основи технологій одержання полілактидних композитів і виробів з них 3Д друком - Кечур, Дмитро Ігорович (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
Дисертаційну роботу присвячено розробленню основ технологій одержання нових полілактидних композитів, які відзначаються підвищеною технологічною сумісністю компонентів і експлуатаційними властивостями, а також виготовлення філаменту для використання в FDM 3Д друці. Інтенсивний розвиток адитивних технологій, зокрема FDM 3Д друку, зумовлює потребу в нових композиційних матеріалах із підвищеними властивостями. Полілактид вирізняється екологічністю, достатньо низькою температурою плавлення, малою усадкою та високою міжшаровою адгезією, проте його крихкість, низька теплостійкість і обмежені фізико-механічні характеристики потребують модифікування. Перспективним є введення натуральних компонентів, таких як крохмаль для підвищення характеристик композитів. Окрім створення композитних філаментів для усунення недоліків 3Д друку доцільно застосовувати комбінований підхід із заповненням внутрішньої структури 3Д друкованої матриці термореактивними смолами, що підвищує фізико-механічні властивості та розширює сфери застосування. The PhD thesis is devoted to the development of the foundamentals of technologies for the fabrication of new polylactide composites, that are characterized by increased technological compatibility of components and operational properties, as well as the manufacture of filament for use in FDM 3D printing. The intensive development of additive manufacturing technologies, particularly FDM 3D printing, has created a demand for new composite materials with enhanced properties. Polylactide is known for its environmental friendliness, relatively low melting point, minimal shrinkage, and high interlayer adhesion; however, its brittleness, low heat resistance and limited physical and mechanical properties necessitate modification. The incorporation of natural components, such as starch, shows promise for improving the performance of these composites. In addition to the development of composite filaments to overcome the disadvantages of 3D printing, a combined approach-filling the internal structure of the 3D-printed matrix with thermosetting resins is recommended. This strategy enhances the physical and mechanical properties of the material and broadens its potential applications.
Foundamentals of technologies for the fabrication of polylactide composites and their products by 3D printing
Keywords: полімер, полілактид, 3Д друк, екструзія, крохмаль, епоксид, полімерні композити, біодеградабельні полімери, композити, суміші, температура склування, механічні властивості, термічні властивості, теплостійкість, модифікація полімерів; 678.02/.09