Автоматизація контролю прецизійних циліндричних деталей - Завербний, А. Р.; Шенбор, Ю. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Проаналізовано існуючі методи контролю геометричних розмірів деталей. Описана принципова схема автоматичної установки для контролю діаметра і овальності прецизійних циліндричних деталей пневматичним методом. Наведені рекомендації щодо вибору основних параметрів пневмовимірювальної системи для забезпечення високої точності процесу контролю за максимальної продуктивності. Описаний пристрій забезпечує контроль діаметра та овальності циліндричних деталей з точністю 0,002 мкм та сортування проконтрольованих деталей на три групи: придатні, бракмалий, брак великий.

The existing methods for control of geometrical dimensions of details were analyzed. The basic scheme of automatic plant for controlling the diameter and ovality of precision cylindrical details by pneumatic method was described. There was given recommendations for the choice of basic parameters of pneumatic measuring system for providing the high precision control process at maximum performance. The described device provides control of diameter and ovality of cylindrical details with an accuracy of 0.002 microns and sorting of controlled details into three groups: fit, small reject, big reject.
Automatic control of precision cylinder parts
Keywords: деталь; пневмовимірювальна система; метод; автоматизація; точність контролю; діаметр; овальність; сортування; detail; pneumatic measuring system; method; automatic; precision control; diameter; ovality; sorting; 621.001