Peculiarities of light functioning in modern Greek Catholic churches of Ukraine - Яців, Мирослав; Yatsiv, Myroslav (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У кожен історичний період світло, як природне, так і штучне, відігравало важливу роль у створенні священного простору храму, атмосфери містики і зосередженості, було і залишається невід’ємною частиною релігійного ритуалу. Водночас світло як явище архітектонічне – формотворний елемент просторової структури християнського храму, найважливіший чинник сприйняття його простору та іконографії Предметом аналізу, що міститься у статті, є світлове середовище у просторі сучасних греко-католицьких церков. Аналіз функцій світла в церквах зроблено на прикладі нещодавно побудованих знакових храмів в Україні, що належать УГКЦ. Виявлено особливості розподілу природного та штучного світла у просторі сучасних церков, подібності та відмінності в організації світлового середовища порівняно з історичними храмами. Визначено істотний вплив світла, насамперед природного, на образ та архітектоніку храмів, візуальне сприйняття їхнього середовища, на формування відповідного містичного настрою та сакральної атмосфери у його головному просторі. Встановлено, що незважаючи на значне збільшення загального освітлення, ієрархія розподілу яскравості зберігається у внутрішній частині храмів: збільшується загальна освітленість від стін до центру храму, і відповідно, від підлоги до склепінь та піднебінь куполів. Встановлено значення та функції електричного освітлення в структурі світлового середовища сучасного храму, напрямки розвитку систем електричного освітлення завдяки розширення їх утилітарних та декоративних функцій. Визначено, що продумане електричне освітлення для сучасних сакральних будівель повинно відповідати вимогам літургії, комфорту зору та необхідності належно відображати символічні й естетичні цінності сакральних інтер’єрів. Сучасні освітлювальні рішення дають змогу досягти цієї важливої мети. Правильно дібрані та належно розташовані джерела світла можуть створити абсолютно новий світловий образ храму.

In each historical period, light played an important mystical role in the creation of the sacred space of the temple, and was and is an integral part of religious ritual. Light is an architectural phenomenon, the formative and communicative element of the spatial structure of the temple, the most important factor in the perception of space and layout of the temple. The subject of the analysis contained in the article is the light environment in the space of modern churches of Ukraine. An analysis of the functions of light in churches is made on the example of recently built iconic Greek Catholic temples. The peculiarities of the distribution of natural and artificial light in the space of modern churches, the similarities and differences in the organization of the light environment, as compared to the historical temples, have been revealed. The influence of the light on the architectonics of temples and the visual perception of their object environment, on the formation of the corresponding mystical mood and sacred atmosphere is defined. The values and functions of electric lighting in the structure of the light environment of the temple, the directions of development of electric lighting systems due to the expansion of their utilitarian and decorative functions are determined.
Особливості функціонування світла у сучасних Греко-католицьких храмах в Україні
Keywords: світло; сакральний простір; сучасна церковна архітектура; традиція; УГКЦ; light; sacred space; modern church architecture; sacrum; tradition