Удосконалення поточно відчіпного ремонту на ПТО станції Клепарів в сучасних умовах - Магурчак, Остап Васильович; Mahurchak, Ostap Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Удосконалення системи технічного обслуговування вантажних вагонів залишається одним із ключових завдань залізничного транспорту в умовах зростання обсягів перевезень і підвищених вимог до безпеки руху. Традиційні методи візуального огляду є застарілими та не гарантують необхідної точності,автоматизовані системи, станція Клепарів, мала механізація, ремонт рухомого складу. що обумовлює потребу в нових підходах. Такий підхід істотно залежить від суб’єктивного сприйняття, рівня підготовки оглядача та умов проведення огляду, що знижує надійність виявлення дефектів. Унаслідок цього частина несправностей може залишитися непоміченою, що становить потенційну загрозу безпеці перевезень. Одним із перспективних напрямів є впровадження автоматизованих систем діагностики, здатних проводити контроль технічного стану вагонів у русі, зменшуючи вплив людського чинника та підвищуючи оперативність реагування на несправності. У роботі проаналізовано сучасні методи контролю стану вантажних вагонів, розглянуто можливості використання мобільних засобів малої механізації та визначено недоліки існуючої технології на прикладі ПТО станції Клепарів. Проведено розрахунки ефективності впровадження нових засобів ремонту й наведено організаційні заходи щодо підвищення якості обслуговування. Окрема увага приділена проблемі відсутності системного аналізу повторних несправностей та необхідності цифровізації процесів. Запропоновані у роботі рішення дозволяють забезпечити більш стабільну та безпечну експлуатацію рухомого складу за рахунок модернізації технічного оснащення та оновлення методів обслуговування.

Improving the freight wagon maintenance system remains one of the key objectives of railway transport under the conditions of increasing freight volumes and heightened safety requirements. Traditional methods of visual inspection are outdated and do not ensure the required level of accuracy, which necessitates the development of new approaches. Such methods are highly dependent on the inspector’s subjective perception, level of training, and environmental conditions during inspection, which reduces the reliability of defect detection. As a result, some faults may go unnoticed, posing a potential threat to transport safety. One of the promising directions is the implementation of automated diagnostic systems capable of monitoring the technical condition of wagons while in motion, thus reducing human influence and improving responsiveness to malfunctions. This study analyzes current methods of freight wagon condition monitoring, explores the potential use of mobile mechanization tools, and identifies deficiencies in the existing maintenance technology using the example of the Klepariv station maintenance facility. Efficiency calculations for the implementation of new repair tools are presented, along with organizational measures aimed at improving service quality. Particular attention is paid to the lack of systematic analysis of recurring defects and the need for digitalization of processes. The proposed solutions contribute to more stable and safer rolling stock operation by modernizing technical equipment and updating maintenance practices.
Improvement of the current uncoupling repair at the Klepariv station PTO in modern conditions
Keywords: 6.273.00.01; технічне обслуговування; діагностика вагонів; maintenance; wagon diagnostics; automated systems; Klepariv station; small mechanization; rolling stock repair