Проєкт ремонту колії в умовах Львівської дистанції колії - Шкарпінець, Ігор Русланович; Shkarpinets, Ihor Ruslanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Залізничний транспорт є ключовим елементом транспортної інфраструктури України, який забезпечує перевезення пасажирів і вантажів на значні відстані. Зі зростанням навантаження на рейки, подовженням складів та інтенсифікацією руху виникає потреба у реконструкції та оновленні залізничного полотна з використанням сучасних технологій і технічних засобів. Актуальність теми полягає в необхідності підвищення ефективності та безпеки функціонування залізничної колії на окремих ділянках, зокрема в умовах Львівської дистанції колії, де спостерігаються окремі дефекти верхньої будови колії, просідання земляного полотна та зниження несучої здатності конструктивних елементів. Об’єкт дослідження – технологічний процес виконання ремонту колії. Мета дослідження – розробка проєкту ремонту залізничної колії на ділянці «Мостиська-1 – Мостиська-2» Львівської дистанції колії, з урахуванням сучасних машин, нормативів, РШБК та забезпечення вимог безпеки праці. У роботі проведено аналіз технічного стану ділянки, розраховано поперечний та повздовжній профілі, визначено оптимальний вид ремонту згідно з вимогами Регіонального стандарту будівництва колії (РШБК), запропоновано сучасні колійні машини (Plasser & Theurer, Matisa тощо), що реально використовуються в Україні станом на 2025 рік. Окрему увагу приділено охороні праці, для чого розроблено схеми огородження та подано ілюстрації задіяного обладнання. Результатом роботи є комплексна технологічна схема проведення ремонту, графік робіт (у вигляді діаграми Ганта), план організації технологічних «вікон» та техніко-економічне обґрунтування запропонованих рішень.

Rail transport is a key element of Ukraine's transport infrastructure, providing passenger and freight transport over long distances. With the increase in load on the rails, the lengthening of trains and the intensification of traffic, there is a need to reconstruct and renovate the railway track using modern technologies and technical means. The relevance of the topic lies in the need to improve the efficiency and safety of railway track operation in certain areas, in particular in the Lviv railway section, where there are isolated defects in the upper track structure, subsidence of the subgrade and a reduction in the load-bearing capacity of structural elements. The object of the study is the technological process of track repair. The aim of the research is to develop a project for the repair of the railway track on the section ‘Mostyska-1 – Mostyska-2’ of the Lviv railway section, taking into account modern machines, standards, RSHB and ensuring occupational safety requirements. The work analyses the technical condition of the section, calculates the transverse and longitudinal profiles, determines the optimal type of repair in accordance with the requirements of the Regional Standard for Track Construction (RShBK), and proposes modern track machines (Plasser & Theurer, Matisa, etc.) that are actually used in Ukraine as of 2025. Special attention is paid to occupational safety, for which fencing schemes have been developed and illustrations of the equipment used have been provided. The result of the work is a comprehensive technological scheme for carrying out repairs, a work schedule (in the form of a Gantt chart), a plan for organising technological ‘windows’ and a technical and economic justification for the proposed solutions.
Track repair project under the conditions of the Lviv track distance
Keywords: 6.273.00.03; ремонт колії; Львівська дистанція; РШБК; колійні машини; графік робіт; охорона праці; реконструкція; Мостиська; track repair; Lviv section; RSHB; track machines; work schedule; occupational safety; reconstruction; Mostyska