Синонімія та варіантність у системі української термінології лісівництва - Бурковська, Олена (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
У статті простежено явища синонімії та варіантності в українській термінолексиці лісівництва, виявлено специфіку подання синонімічних термінів лісівництва в «Російсько-українському словнику термінів лісівництва» (1980), визначено відмінності між термінами-варіантами й термінами-синонімами лісівництва, поділено синонімічні ряди за лексико-граматичними, фонетичними та словотвірними особливостями й заналізовано синонімічні та варіантні терміни термінології лісівництва. The article traces the phenomena of synonymy and variants in the Ukrainian forestry terminology, reveals the specificity of the terms and the terms variants presentation in “The Russian-Ukrainian dictionary of forestry terms” (1980), distinguishes between synonymous terms and term variants, presents the synonymic rows according to lexico-grammatical, phonetical, word-formative peculiarities, analyzes the synonymic terms and term-variants in the field of forestry.
Keywords: українська мова; термін; лісівництво; синонімія; варіантність; лексичні; словотвірні та синтаксичні синоніми; фонетико-фонематичні; акцентуаційні; словотвірні; морфологічні та синтаксичні варіанти; Ukrainian language; term; forestry; synonymy; variants; lexical; wordformative and syntactical synonyms; phonetic-phonemic; accentual; word-formative; morphological and syntactical variants