Трудові відносини у контексті правової політики українських національних державних формацій (1917–1921 рр.): законодавчий аспект - Терлюк, І. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Досліджується законодавчий аспект правової політики українських національних державних формацій 1917–1921 рр. у сфері праці. Наголошується на тому, що фактор праці як один із соціально-економічних чинників у процесі формування й еволюції правової політики українських національних урядів був контроверсійним, а сама “трудова” політика – малоефективною. Наводиться думка, що законодавче регулювання трудових відносин, яке поєднувалося зі спробами вирішити правовими засобами численні соціальні проблеми, започаткувало українське національне трудове й соціальне законодавство; недооцінка проблем законодавчого врегулювання трудових відносин певною мірою спричинилася до втрати українцями власної національної державності. Исследуется законодательный аспект правовой политики украинских национальных государственных формаций 1917–1921 гг. в области труда. Подчеркивается, что фактор труда как один из социально-экономических факторов в процессе форми- рования и эволюции правовой политики украинских национальных правительств, был противоречивым, а сама “трудовая” политика – малоэффективной. Проводится мысль, что законодательное урегулирование трудовых отношений, которое сочеталось с попытками решить правовыми средствами многочисленные социальные проблемы, положило начало украинскому национальному трудовому и социальному законодательству, а недооценка проблем законодательного регулирования трудовых отношений в определенной степени стала причиной потери украинцами собственной национальной государственности. We study the legislative aspect of the legal policy of the Ukrainian national state formations of 1917-1921 in the sphere of labour. It is noted that the labour factor of as one of the socio-economic factors in the formation and evolution of Ukrainian legal policy of national governments was controversial and the “labour” policy itself was ineffective. The idea that the legislative regulation of labour relations, combined with the attempts to solve the legal means many social problems, launched a Ukrainian national labour and social legislation; underestimation of the problems of legal regulation of labour relations to some extent contributed to the loss of Ukrainian own national state.
Трудовые отношения в контексте правовой политики украинских национальных государственных формаций (1917–1921 гг.): законодательный аспект
Labour relations in the context of regulatory policy of ukrainian national public formations (1917–1921): legislative aspect
Keywords: трудові відносини; законодавство про працю; робітниче законодавство; Українська Центральна Рада; УНР; Директорія УНР; “Українська Держава”; ЗУНР; трудовые отношения; законодательство о труде; рабочее законодательство; Украинская Центральная Рада; УНР; Директория УНР; “Украинская Держава”; ЗУНР; labour relations; labour law; workers’ legislation; the Ukrainian Central Council; the UPR Directory UNR; “Ukrainian State”; ZUNR