До питання функціонування адвокатського самоврядування в Україні - Маркович, Христина; Markovych, Khrystyna (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Розглянуто окремі проблемні питання функціонування адвокатського самоврядування в Україні. Акцентовано на його значущості як недержавного інституту, створеного для самостійного вирішення питань самоорганізації та діяльності адвокатури. Розглянуто завдання, які покладаються на органи адвокатського самоврядування. Звернено увагу на проблеми оплати адвокатами щорічних внесків на забезпечення діяльності адвокатського самоврядування. Зазначено, що зупинення права на зайняття адвокатською діяльністю звільняє адвокатів від сплати щорічного внеску на період зупинення такого права. Наголошено на проблемних аспектах забезпечення незалежності адвокатури, що передусім стосується правовідносин між адвокатурою та державою. Підкреслено важливість зміцнення довіри громадянського суспільства до надання адвокатами кваліфікованої правової правої допомоги. Проаналізовано позиції науковців щодо членства адвокатів у єдиній професійній організації – Національній асоціації адвокатів України. Вважаємо, що для забезпечення адвокатського самоврядування та незалежності інституту адвокатури членство у Національній асоціації адвокатів України є необхідною умовою, оскільки самоврядування здатне забезпечити колективну незалежність членів адвокатської спільноти. Опрацьовано нову редакція Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України. Проведено порівняльний аналіз деяких видів підвищення кваліфікації адвокатів та нотаріусів. Зроблено висновки про позитивні та негативі сторони цієї редакції. Висловлені міркування щодо необхідності проведення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, оскільки вони спрямовані на професійне зростання адвоката, підвищення його компетенції, іміджу та професіоналізму. Дослідження дозволяє зробити висновок, що інститут адвокатського самоврядування в Україні є доволі розвиненим, а правові положення законодавства в цій сфері достатньо деталізовані. Проте реалізація правових норм на практиці виявила, що система органів адвокатського самоврядування має певні недоліки, а окремі норми законодавства потребують вдосконалення.

The article is devoted to a consideration of some problematic issues of functioning of the advocatory self-government in Ukraine. It is accentuated on its importance as a non-governmental institute created for the independent resolution of self-organization and advocacy activities. The tasks entrusted to units of advocatory self-government are considered. Attention is drawn to problems of advocates’ annual fees for providing the advocatory self-government activities. It is noted that the stop of the right to advocate practice exempts advocate from paying an annual fee for the termination period of such right. Problematic aspects of ensuring bar independence are emphasized, which primarily concerns a legal relationship between bar and state. The importance of strengthening the confidence of civil society in providing qualified legal assistance of advocates is emphasized. Positions of scientists on membership of advocates in the only professional organization — Ukrainian National Bar Association — are analyzed. We believe that membership of the Ukrainian National Bar Association is a prerequisite for ensuring self-government and independence of the advocacy institute, as selfgovernment is able to ensure the collective independence of members of the bar community. The new version of the order of professional advancement of advocates of Ukraine has been analyzed. A comparative analysis of some types of professional development of advocates and notaries is carried out. Conclusions have been made about the positive and negative sides of this new version. Consideration is given to the need for events to improve the skills of advocates as they aim at the professional advancement of advocates, enhancing their image, competence, and professionalism. The conducted research allows concluding that the advocatory self-government in Ukraine is quite advanced and the legal provisions in this area are sufficiently detailed. However, the implementation of legal norms in practice revealed that the system of self-government units has certain disadvantages and that certain norms of legislation need improvement.
On question of functioning of advocatory self-government in Ukraine
Keywords: адвокатура; адвокат; адвокатське самоврядування; підвищення кваліфікації; незалежність; Національна асоціація адвокатів України; advocacy; advocate; advocatory self-government; professional development; independence; Ukrainian National Bar Association; 347.965