Regularities of the technological raw material creation for extrusion of polyethylene pipes - Красінський, В. В.; Земке, В. М.; Шаповал, Й. М.; Братичак, Мих. Мих.; Чопик, Н. В.; Krasinskyi, V. V.; Zemke, V. M.; Shapoval, Y. M.; Bratychak, Mykh. Mykh.; Chopyk, N. V. (Lviv Politechnic Publishing House, 2019)
Досліджено технологічні та фізико-механічні властивості екструзійної сировини для виробництва труб на основі поліетилену різних виробників. Встановлено, що залежність склад- властивість визначається не лише характеристиками вихідної полімерної сировини, а і умовами перероблення сумішей. Доведено можливість покращення технологічності екструзійного поліетилену з низькою текучістю змішуванням його з маркою поліетилену вищої текучості. Обґрунтовано оптимальний склад композиції на основі суміші поліетиленів, що володіє достатньою технологічністю для переробки сировини методом екструзії.

The technological and physical and mechanical properties of extrusion raw material for the production of polyethylene pipes of different manufacturers are research. It is determined that the dependence of composition-property is being defiined not only by the characteristics of the initial polymer raw material but also by the conditions of the mixture processing. The possibility of improving the machinability of extruded polyethylene of low fluidity by mixing it with a higher fluidity polyethylene brand has been proved. The optimum composition content on the basis of polyethylene mixtures, having sufficient manufacturability for processing of raw materials by extrusion has been grounded.
Закономірності створення технологічної сировини для екструзіїї труб з поліетилену
Keywords: екструзія; водонапірні труби; поліетилен; суміш; показник текучості розплаву; границя текучості за розтягу; криві течії; extrusion; water pressure pipes; polyethylene; mixture; index of melt flow; tensile strength; flow curves